Συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές από τα σύνορα της Ουκρανίας προς όλες τις όμορες χώρες όσο συνεχίζεται ο πόλεμος.
Την εικόνα από τα σύνορα με την Πολωνία, στα νότια, μετέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα https://webradio.ert.gr/proto/, στην εκπομπή “Γεώπολις“, στη Μαρία Κονταξή και τον Δημήτρη Φαναριώτη, η Χριστίνα Ψαρρά, Διευθύντρια Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Όπως είπε σήμερα μόνο πέρασαν τα σύνορα με την Πολωνία 1,2 εκ. άνθρωποι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συνοριακή γραμμή που υποδέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, πολλοί ωστόσο συνεχίζουν να κατευθύνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Μέχρι και σήμερα υπάρχει ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης. Υπάρχουν απλοί πολίτες που έρχονται με τα αυτοκίνητά τους και παίρνουν κόσμο που θα τον φιλοξενήσουν σε σπίτια δωρεάν. ‘Εχω δει κόσμο να έρχεται από τη Γαλλία ακόμη για να πάρει πρόσφυγες, να τους προσφέρει διαμονή σε σπίτι εξοχικά που παρέχουν δωρεάν.
Μακροπρόθεσμα όμως, αν δεν υπάρξει σχεδιασμός και δομές υποστήριξης όλο αυτό θα κουράσει και δεν μπορεί να είναι μια μακροπρόθεσμη λύση.
Πρέπει να εξασφαλιστούν δομές που θα τους παρέχουν πρόσβαση στην απασχόληση και την εκπαίδευση. Αν αφήσουμε τον κόσμο αποκομμένο από αυτά τα δύο, σίγουρα θα δημιουργηθούν προβλήματα.
Το να αποδεχτούν ότι είναι πρόσφυγες και δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω, θα πάρει πάρα πολύ καιρό.
Είναι ασαφές πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό.

 

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr