Υπάρχουν όμως και διάφοροι άλλοι λόγοι που οδηγούν ένα παιδί στο να παρατήσει ένα άθλημα. Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς και οι προπονητές να κατανοούν γιατί τα παιδιά ασχολούνται με τον αθλητισμό και γιατί τον εγκαταλείπουν.

1. Φοβούνται να κάνουν λάθη

Αντί να επαινείς μόνο το αποτέλεσμα μία επιτυχημένης προσπάθειας, άρχισε να συγχαίρεις αυτό που κάνουν τα παιδιά αμέσως μετά από ένα λάθος. 

2. Ο αθλητισμός παύει να είναι διασκεδαστικός

Εννιά στα δέκα παιδιά απάντησαν ότι ο βασικός λόγος που κάνουν αθλητισμό είναι επειδή διασκεδάζουν. Όταν το άθλημα σταματάει να είναι διασκεδαστικό, πρέπει ο προπονητής να βρει έναν τόπο να το κάνει διασκεδαστικό, αλλιώς τα παιδιά θα τα παρατήσουν.  

3. Εχουν πάψει να νοιώθουν ότι η εμπειρία αυτή τους ανήκει

Οταν κριτικάρεις την κάθε κίνησή του στο άθλημα, τότε δεν επιτρέπεις στο παιδί σου να βιώσει αυτή την εμπειρία ως κάτι πραγματικά δικό του. Αν πιάσεις τον εαυτό σου να προπονεί το παιδί από τις κερκίδες αντί να του επιτρέπει να πάρει τις δικές του αποφάσεις, δεν το βοηθάς. Κλέβεις την αυτονομία του παιδιού σου και σταδιακά, του στερείς την ευχαρίστηση που προσφέρει ο αγώνας.

4. Δεν τους αρέσει ο ανταγωνισμός

Τα παιδιά είναι πολύ ανταγωνιστικά μεταξύ τους και σε κάποια δεν τους αρέσει να χάνουν. Ετσι, αποφασίζουν να τα παρατήσουν για να μην νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους. 

5. Δεν έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν

Αν το παιδί είναι σε μία ομάδα και δεν έχει ποτέ την ευκαιρία να δείξει τι μπορεί να κάνει σε έναν αγώνα, ή αν του αρνείσαι τη συμμετοχή σε επόμενους αγώνες εξαιτίας κάποιου λάθους του, θα παραιτηθεί.

6. Νοιώθουν ότι δεν έχουν το σεβασμό των προπονητών τους

Τα παιδιά απαρίθμησαν σε μια έρευνα τα πέντε πιο σημαντικά χαρακτηριστικά ενός εξαιρετικού προπονητή και «ο σεβασμός και η ενθάρρυνση» ήταν το νούμερο ένα. Σεβάσου την προσπάθεια, τη συγκέντρωση και το κουράγιο που χρειάζεται ένα παιδί για να αγωνιστεί σε ένα άθλημα.Πηγή:bovary.gr