Το περιοδικό “Der Spiegel” αποκάλυψε ότι το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Γερμανίας αγόρασε τον Απρίλιο του 2020 προστατευτικές μάσκες από εταιρεία στην οποία είναι στέλεχος ο Ντάνιελ Φούνκε, ο σύζυγος του υπουργού Υγείας, Γενς Σπαν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εκδοτική εταιρεία “Burda”, η οποία ελέγχει μεταξύ άλλων το 10% εταιρείας κατασκευής μασκών στην Σιγκαπούρη, προμήθευσε το υπουργείο Υγείας με 570.000 μάσκες τύπου FFP-2. Η πληροφορία προέκυψε μετά την κατάθεση, την περασμένη Πέμπτη στην Bundestag, καταλόγου με τους προμηθευτές της κυβέρνησης σε μάσκες.

Απαντώντας στο περιοδικό “Der Spiegel”, το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι «το συμβόλαιο με την Burda συνάφθηκε και υπεβλήθη σε επεξεργασία μετά την παραλαβή της προσφοράς, με τιμές της αγοράς και τυποποιημένη διαδικασία», ενώ εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου δήλωσε στο Spiegel ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο υπέβαλε προσφορά στο υπουργείο Υγείας τον Απρίλιο του 2020 προκειμένου να βοηθήσει στην προμήθεια μασκών, όταν η κυβέρνηση αναζητούσε επειγόντως μάσκες προστασίας».

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον κ. Φούνκε, ο οποίος εργάζεται στην εταιρεία ως λομπίστας, ο εκπρόσωπος της “Burda” διευκρίνισε ότι «δεν ενημερώθηκε καν για την συναλλαγή ούτε είχε κάποια ανάμιξη σε αυτήν», ενώ δεν κατεβλήθη οποιοδήποτε ποσό ως προμήθεια.

Σύμφωνα μάλιστα με την “Burda”, η υπόθεση ξεκίνησε από την εταιρεία στη Σιγκαπούρη και οι μάσκες πωλήθηκαν σε τιμή 1,73 ευρώ το κομμάτι. Οι μάσκες παραδόθηκαν στο ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας στις 17 Απριλίου στη Σαγκάη και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην Γερμανία. Η κυβέρνηση κατέβαλε για την παραγγελία 900.000 ευρώ, επισήμανε ο εκδοτικός οίκος και τόνισε ότι τα χρήματα διαβιβάστηκαν στο σύνολό τους στην κατασκευάστρια εταιρεία.

Εδώ και λίγες εβδομάδες η Χριστιανική Ένωση συγκλονίζεται από σκάνδαλο που αφορά την προμήθεια μασκών κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Ήδη έχουν υποβάλει την παραίτησή τους τρεις βουλευτές, οι οποίοι, μέσω των εταιρειών τους, φέρονται να αποκόμισαν σημαντικά κέρδη από την πώληση μασκών στην ομοσπονδιακή και σε κρατιδιακές κυβερνήσεις. Προκειμένου η κατάσταση να ξεκαθαρίσει, το υπουργείο Υγείας κατέθεσε στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο τον πλήρη κατάλογο με τις εταιρείες οι οποίες πούλησαν στο Δημόσιο προστατευτικές μάσκες από την αρχή της πανδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr