Γερμανία: Το τέλος του «μαυροκόκκινου» συνασπισμού (video)

Τέταρτη θητεία για την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ έδειξαν τα exit poll από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU), καταλαμβάνουν το 32,5%, ιστορικά χαμηλό ποσοστό, με απώλειες τουλάχιστον 9 εκατοστιαίων μονάδων. «Σεισμό» προκαλεί το ποσοστό του 13,5% με το οποίο επιστρέφει στη γερμανική Βουλή το ξενοφοβικό – ακροδεξιό κόμμα AfD, ( Εναλλακτική για τη Γερμανία) το οποίο εκτοπίζει από την τρίτη θέση την «Αριστερά» (Die Linke) και θριαμβολογεί για επάνοδο με περισσότερους από 80 βουλευτές. Όπως μεταδίδει η DW περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι που στις προηγούμενες εκλογές είχαν επιλέξει τους Χριστιανοδημοκράτες, σε αυτές τις εκλογές ψήφισαν το ακροδεξιό AfD.

«Θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας και η πρώτη μας υπόσχεση είναι να υπάρξει κοινοβουλευτικός έλεγχος για την Άνγκελα Μέρκελ», προειδοποίησε ο συμπρόεδρος του AfD, Αλεξάντρ Γκάουλαντ, ενώ μεταδίδονταν εικόνες ξέφρενων πανηγυρισμών από το αρχηγείο του ακροδεξιού κόμματος.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SDU του Μάρτιν Σουλτς παραμένει δεύτερο κόμμα, αλλά με το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του, 20 %, σύμφωνα πάντα με τα exit poll.

«Απόψε τελειώνει ο μεγάλος συνασπισμός» διακήρυξε ο Μάρτιν Σουλτς, προσθέτοντας ότι «τώρα θα αγωνιστούμε ως το πιο ισχυρό κόμμα της αντιπολίτευσης».

Φανερά συγκινημένος ο 61χρονος μίλησε για σκληρή και πικρή ημέρα και για αποτυχία να κρατήσει τη βάση του κόμματος, ενώ διακήρυξε ότι κανένας δημοκράτης δεν μπορεί να δεχτεί έτσι απλά, την επάνοδο του AFD. «Αυτό που για κάποιους θεωρείται ανθρωπιά, αλληλεγγύη, άλλοι [AfD] το βλέπουν ως κάτι κακό», τόνισε αναφερόμενος στα αντιμεταναστευτικά συνθήματα της άκρας δεξιάς.

Προηγήθηκε η Μανουέλα Ζβέσιχ, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών και φερόμενη διάδοχος στην προεδρία του κόμματος, η οποία προεξόφλησε ότι από εταίρος της Μέρκελ και του «μαυροκόκκινου» κυβερνητικού συνασπισμού, το SPD περνά στην αντιπολίτευση.

Μέρκελ: Το πρόβλημα είναι το AFD

«Είχαμε ελπίδα για καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά μετά από 12 χρόνια στην κυβέρνηση είναι επιτυχία να παραμένεις  πρώτο κόμμα», δήλωσε μία ώρα μετά την ανακοίνωση των exit poll η Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι είναι  «πρόβλημα  η είσοδος του AFD στη Βουλή.

Οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους, σύμφωνα με το ARD.

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) κατέχουν σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα το 10,5% και ο ηγέτης τους Κρίστιαν Λίτνερ, θεωρείται ήδη εταίρος της Άνγκελα Μέρκελ στην τέταρτη θητεία της.

«Η μπάλα στους Πράσινους»

Ωστόσο εάν οι Πράσινοι που εξασφαλίζουν το 9,5% δεν στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού, θα πάρουν την ευθύνη να οδηγηθεί η Γερμανία σε πρόωρες εκλογές, προειδοποιούν εκλογολόγοι.

Τα μετεκλογικά σενάρια

Αβεβαιότητα προκύπτει από τις κάλπες, σύμφωνα με τους αναλυτές, που με δεδομένη την αποχώρηση των Σοσιαλδημοκρατών, βλέπουν κυβέρνηση 347 βουλευτών στα χρώματα της σημαίας της Τζαμάικας, δηλαδή Μέρκελ (μαύρο χρώμα) με Φιλελεύθερους (κίτρινο χρώμα) και απαραιτήτως τους Πράσινους.

Στην Κολωνία αλλά και στο Βερολίνο, ξέσπασαν διαμαρτυρίες από Γερμανούς που βγήκαν στους δρόμους , καταγγέλλοντας  το AFD, το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που καταλαμβάνει κοινοβουλευτικές έδρες στη μεταπολεμική Γερμανία.  Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, το AfD συγκεντρώνει το 21,5% στην πρώην ανατολική Γερμανία και το πρώην ανατολικό Βερολίνο.

ΠΗΓΗ:DW,ΕΡΤ1

Σχετική είδηση:Πρωτιά Μέρκελ-Πτώση SPD-Τρίτο κόμμα το ακροδεξιό AfD (live)


Δείτε εδώ: Γερμανία: Το τέλος του «μαυροκόκκινου» συνασπισμού (video)