Ένας πρώην φύλακας ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης, 101 ετών πλέον, αρνήθηκε για άλλη μια φορά ότι συμμετείχε σε εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, καθώς η δίκη του τελείωσε στη Γερμανία.

Ο Γιόζεφ Σούιτς, ο γηραιότερος άνθρωπος που έχει δικαστεί μέχρι στιγμής για ναζιστικά εγκλήματα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατηγορείται για συμμετοχή στις δολοφονίες 3.518 κρατουμένων στο στρατόπεδο Ζαξενχάουζεν στο Οράνιενμπουργκ, βόρεια του Βερολίνου, μεταξύ 1942 και 1945.

(AP Photo/Markus Schreiber)

Ο συνταξιούχος, ο οποίος ζει σήμερα στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, έχει δηλώσει αθώος καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, λέγοντας ότι δεν έκανε «απολύτως τίποτα» και δεν γνώριζε για τα φρικιαστικά εγκλήματα που γίνονταν στο στρατόπεδο.

«Δεν ξέρω γιατί βρίσκομαι εδώ», είπε και πάλι στο τέλος της διαδικασίας, με τρεμάμενη φωνή, επιμένοντας ότι δεν είχε καμία σχέση με τις φρικαλεότητες και ότι «λέει την αλήθεια».

Οι εισαγγελείς λένε ότι συμμετείχε «εν γνώσει του και με τη θέλησή του» στα εγκλήματα ως φρουρός στο στρατόπεδο και επιδιώκουν να τον τιμωρήσουν με πέντε χρόνια πίσω από τα κάγκελα.

Όμως ο δικηγόρος του Σούιτς Στέφαν Βάτερκαμπ, δήλωσε ότι εφόσον δεν υπάρχουν φωτογραφίες του με στολή των SS, η υπόθεση βασίζεται σε «υπονοούμενα» για την πιθανή συμμετοχή του.

«Ήδη από το 1973, οι ερευνητές είχαν πληροφορίες γι’ αυτόν, αλλά δεν τον καταδίωξαν. Εκείνη την εποχή θα μπορούσαν να είχαν ακουστεί μάρτυρες, αλλά τώρα είναι όλοι νεκροί ή δεν μπορούν πλέον να μιλήσουν», δήλωσε ο Βάτερκαμπ.

Θα ήταν λάθος για το δικαστήριο να προσπαθήσει να «επανορθώσει τα λάθη μιας προηγούμενης γενιάς δικαστών», δήλωσε ο δικηγόρος.

Η ετυμηγορία αναμένεται την Τρίτη.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr