Βερολίνο, Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είναι πεπεισμένος ότι η Ρωσία δεν θα διατηρήσει το πάνω χέρι στην Ουκρανία. Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο Σολτς έκανε έκκληση για ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας.

«Ο Πούτιν έχει ήδη αποτύχει σε όλους τους στρατηγικούς του στόχους», είπε ο Σολτς την Πέμπτη στο τέλος της στο Νταβός. Επιπλέον, η «βαρβαρότητα του ρωσικού πολέμου» έχει συσπειρώσει το ουκρανικό έθνος όσο ποτέ και ταυτόχρονα ώθησε δύο κράτη (Σουηδία, Φινλανδία) να προσεγγίσουν το ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός καγκελάριος βρίσκεται υπό πίεση μετά από δημοσιεύματα περί άτυπων συμφωνιών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ να μην δοθούν δυτικής τεχνολογίας άρματα μάχης στην Ουκρανία, για να μην θεωρηθεί πρόκληση από το Κρεμλίνο και καταστεί το ΝΑΤΟ μέρος του πολέμου στην Ουκρανία. Τη σχετική συζήτηση πυροδότησε η υφυπουργός Άμυνας Σιέμτε Μέλερ (Siemtje Möller).

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στο γερμανικό τύπο, στο ΝΑΤΟ επετεύχθη άτυπη συμφωνία να μην παραδοθούν δυτικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στην Ουκρανία χωρίς προηγούμενο συντονισμό.

Η γερμανική κυβέρνηση παραδέχεται ότι έχουν γίνει άτυπες συζητήσεις για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να παραδοθεί. Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Βόλφγκανγκ Χέλμιχ δήλωσε στο dpa (Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου) ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας ενημερώθηκε επ΄αυτού στα μέσα Μαΐου.

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr