Γεγονός η πρώτη λοταρία-Συν δύο δισ. ευρώ η φορολογική συγκομιδή

Πρεμιέρα για την πολύ-αναμενόμενη λοταρία του Υπουργείου Οικονομικών και ήδη αναδείχθηκαν οι πρώτοι χίλιοι τυχεροί που κέρδισαν από χίλια ευρώ ο καθένας, ακατάσχετα και αφορολόγητα. Παράλληλα, κληρώθηκαν και 1000 επιλαχόντες. Για επιπλέον δύο δισ. ευρώ η φορολογική συγκομιδή από την αύξηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος, μίλησε η υφυπουργός Οικονομικών.  Από την πλευρά του ο διοικητής της ΑΑΔΕ, επεσήμανε ότι η δημόσια κλήρωση αποτελεί ένα επιπλέον έμπρακτο κίνητρο για διαφάνεια στις συναλλαγές. Ο διαδικτυακός τόπος της Α.Α.Δ.Ε, (www.aade.gr) όπως ήταν αναμενόμενο δέχθηκε μεγάλη επισκεψιμότητα με αποτέλεσμα να «πέφτει», σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι πρώτοι 1.000 τυχεροί που κέρδισαν από 1.000 ευρώ αναδείχθηκαν στην πρώτη πρώτη κλήρωση του προγράμματος Δημοσίων Κληρώσεων με βάση τις αποδείξεις των δαπανών που έχουν κάνει οι φορολογούμενοι μέσω καρτών.

Η λοταρία στο εξής θα διεξάγεται κάθε μήνα και πρόκειται για χρήματα αφορολόγητα και ακατάσχετα.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν

Η πρώτη κλήρωση συμπεριλαμβάνει τις συναλλαγές του Οκτωβρίου προς επαγγελματικούς λογαριασμούς που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο της Α.Α.Δ.Ε. έως τις 23 Νοεμβρίου 2017.

Όσες πάλι έγιναν με επιχειρηματίες ή επαγγελματίες που δεν δήλωσαν λογαριασμό, δε χάνονται και θα συμπεριληφθούν σε επόμενες κληρώσεις.

Το χρηματικό έπαθλο των χιλίων ευρώ θα πιστώνεται σε λογαριασμό που θα δηλωθεί στο taxis εντός τριών μηνών από την κλήρωση. Ο συμμετέχων πρέπει ωστόσο να είναι πρώτος δικαιούχος.

Δύο δισ. ευρώ επιπλέον, η φορολογική συγκομιδή από την αύξηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος

Η αύξηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος (πιστωτικές, χρεωστικές, προπληρωμένες κάρτες, συναλλαγες e-banking) οδήγησαν στα πρώτα αποτελέσματα στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής, καθώς τα έσοδα από ΦΠΑ στο εννιάμηνο του 2017, αυξήθηκαν κατά 20% σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2015 (ή κατά δύο δισ. ευρώ) ανέφερε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, σε δηλώσεις της με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της πρώτης δημόσιας κλήρωσης.

Η σημερινή κλήρωση, αποτελεί μέρος της γενικότερης πολιτικής ενίσχυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τόνισε η κ. Παπανάτσιου, επισημαίνοντας ότι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής είναι ο πιο ουσιαστικός τρόπος για την δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής της ΑΑΔΕ, επεσήμανε ότι η δημόσια κλήρωση αποτελεί ένα επιπλέον έμπρακτο κίνητρο για διαφάνεια στις συναλλαγές.

Υπενθυμίζεται πως κληρώθηκαν 1.000 τυχεροί, από τους οποίους ο καθένας κερδίζει από 1.000 ευρώ – ενώ κληρώθηκαν και 1000 επιλαχόντες.

Πηγή: ΕΡΤ1-ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Χρύσα Παπασταύρου


Δείτε εδώ: Γεγονός η πρώτη λοταρία-Συν δύο δισ. ευρώ η φορολογική συγκομιδή