Γαλλία: Ο στρατός συνδράμει την αστυνομία στην αντιμετώπιση των «κίτρινων γιλέκων»

Δυνάμεις του γαλλικού στρατού ενώθηκαν με την αστυνομία σήμερα στο Παρίσι για να αντιμετωπίσουν το 19ο διαδοχικό σαββατοκύριακο διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων» εναντίον της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν.

Οι αρχές έχουν απαγορεύσει στους διαδηλωτές να συγκεντρωθούν στα Σανζ Ελιζέ αφού καταστήματα και επιχειρήσεις λεηλατήθηκαν και υπέστησαν καταστροφές εκεί το περασμένο σαββατοκύριακο, ενώ η κυβέρνηση έχει καλέσει τις στρατιωτικές μονάδες, που διεξάγουν την αντιτρομοκρατική επιχείρηση «Operation Sentinelle», για να συνδράμουν την αστυνομία, εφόσον χρειαστεί.

Ο νέος αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού, Didier Lallement, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία μετά από τις διαμαρτυρίες της περασμένης εβδομάδας, δήλωσε ότι έχουν δημιουργηθεί ειδικές αστυνομικές μονάδες για να αντιδράσουν σε κάθε βία και ότι οι μονάδες της Sentinelle θα αναπτυχθούν περιφερειακά και δεν πρόκειται να έρθουν σε επαφή με τους διαδηλωτές.

Διαδηλωτές έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται σε άλλα σημεία του Παρισιού στο Trocadero Plaza, δίπλα στον Πύργο του Άιφελ, στην πλατεία Denfert-Rochereau, στο νότιο Παρίσι, και στη Montmartre, στο βορρά, αλλά και σε άλλες μεγάλες γαλλικές πόλεις για να συνεχίσουν σήμερα τις διαδηλώσεις που άρχισαν τον Νοέμβριο σε διαμαρτυρία για αυξήσεις στη φορολογία των καυσίμων.

Η κινητοποίηση έχει εξελιχθεί σε ευρύτερη αμφισβήτηση της κυβέρνησης Μακρόν, παρά το γεγονός ότι οι φόροι στα καύσιμα καταργήθηκαν.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

www.ert.gr

Πηγή: ert.gr