Γαλλία: Διψήφια ύφεση προβλέπει το ΔΝΤ- Απαραίτητο το σχέδιο ανάκαμψης

Η Γαλλία χρειάζεται να εκπονήσει σχέδια τώρα για το πώς θα αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά της μόλις σταθεροποιηθεί η οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση, ανέφερε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο προβλέπει διψήφια ύφεση για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Το γαλλικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναμένεται να συρρικνωθεί 10% φέτος και να ανακάμψει κατά 5%-6% την επόμενη χρονιά ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και τα μέτρα περιορισμού προέβλεψε το ΔΝΤ.

Η Γαλλία επέστρεψε σε καθεστώς lockdown την περασμένη εβδομάδα σε μια τελευταία προσπάθεια να περιορίσει τους αυξανόμενους αριθμούς των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, με την κυβέρνηση να οδηγείται στην εκτίμηση ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 11% φέτος.

Με έναν μήνα lockdown να αναμένεται να κοστίσει τουλάχιστον 15 δισεκ. ευρώ, η κυβέρνηση αναμένει τώρα το συνολικό βάρος του δημόσιου χρέους να φθάσει στο 119,8% του ΑΕΠ φέτος.

«Θα πρέπει να ετοιμαστεί τώρα ένα αξιόπιστο και φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης προκειμένου να εφαρμοστεί μόλις η οικονομική ανάκαμψη βρεθεί σε σταθερή βάση», ανέφερε το ΔΝΤ σε ανακοίνωση ύστερα από τις ετήσιες διαβουλεύσεις αξιωματούχων του Ταμείου με τις γαλλικές αρχές. Το ΔΝΤ πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στις δημόσιες δαπάνες, που είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο και τις οποίες πέντε διαδοχικές κυβερνήσεις της χώρας δεν έχουν καταφέρει να μειώσουν ιδιαίτερα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.grΠηγή: ert.gr