Οι Ρώσοι μισθοφόροι της διαβόητης εταιρείας ασφαλείας Βάγκνερ άρχισαν να αναπτύσσονται στο Μαλί, με τη βοήθεια της Μόσχας, υποστηρίζουν 15 δυτικές χώρες που μετέχουν στις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών στη χώρα αυτή.

«Είμαστε ενήμεροι για την ανάμιξη της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην παροχή υλικής υποστήριξης για την ανάπτυξη της εταιρείας Βάγκνερ στο Μαλί και καλούμε τη Ρωσία να επιστρέψει σε μια υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση στην περιοχή», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.

Οι 15 χώρες (Γαλλία, Βέλγιο, Βρετανία, Καναδάς, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γερμανία, Ιταλία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σουηδία) δεν φτάνουν ωστόσο στο σημείο να απειλήσουν το Μπαμακό με αποχώρηση των δυνάμεών τους από το Μαλί. Η Γαλλία μέχρι σήμερα διατράνωνε ότι η παρουσία των μισθοφόρων της Βάγκνερ στο έδαφος του Μαλί είναι «ασύμβατη» με την παραμονή των Γάλλων στρατιωτών στην περιοχή.

Σύμφωνα με μια γαλλική κυβερνητική πηγή, «παρατηρούνται σήμερα επαναλαμβανόμενες εναέριες μετακινήσεις, με στρατιωτικά μεταγωγικά που ανήκουν στον ρωσικό στρατό, υπάρχουν εγκαταστάσεις στο αεροδρόμιο του Μπαμακό για την υποδοχή ενός σημαντικού αριθμού μισθοφόρων, συχνές επισκέψεις στελεχών της Βάγκνερ στο Μπαμακό και δραστηριότητες Ρώσων γεωλόγων, γνωστών για τις στενές σχέσεις τους με τη Βάγκνερ».

Η ανάπτυξη των μισθοφόρων «θα επιδεινώσει την κατάσταση ασφαλείας στη δυτική Αφρική (…), απειλεί τη συμφωνία ειρήνης και συμφιλίωσης στο Μαλί και εμποδίζει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την προστασία των αμάχων και τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων του Μαλί», αναφέρουν οι 15 χώρες στην ανακοίνωση που απευθύνεται στη χούντα του Μαλί, την οποία καλούν επίσης να οργανώσει «εκλογές το συντομότερο δυνατόν».

Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρωσίας Εμανουέλ Μακρόν και Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησαν τηλεφωνικά την Τρίτη για να συζητήσουν τις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση αλλά και την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Μαλί.

Η Γαλλία, που διατηρεί παρουσία στο Σάχελ εδώ και εννέα χρόνια, αποφάσισε τον Ιούνιο να αναδιοργανώσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της, εγκαταλείποντας τρεις βάσεις στο Μαλί (Τεσαλίτ, Κιντάλ και Τομπουκτού) για να επικεντρωθεί γύρω από το Γκάο και τη Μενάκα, κοντά στα σύνορα με τον Νίγηρα και την Μπουρκίνα Φάσο. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει και τη μείωση των γαλλικών δυνάμεων στο Σάχελ, από 5.000 άνδρες σε 2.500-3.000 μέχρι το 2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr