Γέφυρα τύπου Μπέλεϋ θα κατασκευαστεί στον χείμαρρο Πλατιά Σαμοθράκης

Ποσό ύψους περίπου 31.000 ευρώ, δέσμευσε ο δήμος Σαμοθράκης, αναλαμβάνοντας ένα μεγάλο τμήμα της συνολικής δαπάνης του έργου κατασκευής βοηθητικής γέφυρας, τύπου Μπέλεϋ, στον χείμαρρο «Πλατιά» Σαμοθράκης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Αθανάσιο Βίτσα, η προγραμματική σύμβαση του έργου είχε υπογραφεί πριν από ένα μήνα μεταξύ τοπικού δήμου και υπουργείου Άμυνας, ενώ ο δήμος «κατάφερε να ξεπεράσει δυσκολίες νομικού τύπου».

«Ο χείμαρρος Πλατιάς διασταυρώνεται με το κεντρικό οδικό δίκτυο κι αποτελεί επικίνδυνο σημείο διέλευσης για πεζούς και οχήματα κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων με υψηλές ροές που παρασύρουν τεράστιες ποσότητες φερτών, με αποτέλεσμα τον συχνό αποκλεισμό της ανατολικής πλευράς του νησιού. Είναι το σημείο όπου στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν είχε χάσει τη ζωή του κάτοικος της περιοχής στην προσπάθειά του να περάσει από την ιρλανδικού τύπου διάβαση του κεντρικού δρόμου.
Η επί πολλά χρόνια αναζήτηση χρηματοδότησης για την κατασκευή γέφυρας αποκλείστηκε λόγω του υψηλού κόστους (απαιτείται γέφυρα 50 μέτρων περίπου με μικρό αριθμό ωφελούμενου πληθυσμού) γι αυτό και η δημοτική αρχή αναζήτησε από το 2015 εναλλακτική λύση για την εγκατάσταση βοηθητικής γέφυρας σε άλλο σημείο ώστε να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ανάγκης και να μην υπάρχει αποκλεισμός» σημειώνει ο κ. Βίτσας.

Σημειώνεται ότι η γέφυρα αυτού του τύπου είναι προκατασκευασμένη και είχε χρησιμοποιηθεί αρχικά , για στρατιωτικούς σκοπούς , κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Βασικά της υλικά είναι το μέταλλο και το ξύλο και ενδείκνυται η χρήση της μέχρι και σήμερα ως βοηθητική.

www.ert.grΠηγή ert.gr