Γάλλος πρέσβης:Ψευτομνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης-Γαλλική συμμετοχή στην άσκηση Ελλάδας-ΗΠΑ(video)

Τα προηγούμενα χρόνια η άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος» διεξάγονταν ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Φέτος προστέθηκε η Γαλλία, ενώ η άσκηση θα διαρκέσει έως τις 8 Φεβρουαρίου και οι δύο από τις τρεις φάσεις θα διαξαχθούν στο Αιγαίο.

Το Γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ» συνοδεύεται και από Ελληνική φρεγάτα στα νερά της Μεσογείου.

Στον Πειραιά βρίσκεται το «DIXMUDE» ένα από τα τρία ελικοπτεροφόρα του Γαλλικού στόλου το οποίο πρόκειται να πάρει μέρος στην άσκηση που θα διεξαχθεί αρχικά στη Μαγνησία, ενώ οι αποβατικές ενέργειες από 1000 πεζοναύτες Ελλάδας- Γαλλίας και ΗΠΑ θα γίνουν στη Σκύρο και στο στο Βοριοανατολικό Αιγαίο στον Αϊ Στράτη.

Στο ελικοπτεροφόρο βρέθηκε και ο Γάλλος πρεσβευτής στην Ελλάδα Patrick Maisonnave, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για τις τουρκικές προκλήσεις που κλιμακώνονται χαρακτήρισε «ψεύτικο» το μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη. Επιπλέον τόνισε πως «βρισκόμαστε μπροστά στο φαινόμενο μια σύμμαχος του ΝΑΤΟ να λειτουργεί εκτός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου» και κάλεσε από την πλευρά του την Τουρκία να μην προχωρήσει σε περαιτέρω προκλητικές ενέργειες.

Και ο κυβερνήτης του «DIXMUDE» σημείωσε πως βρίσκονται εδώ για να συνεργαστούν με την χώρα μας και να στείλουν κοινά μηνύματα.

Το πρωί ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα είναι μια ειρηνική χώρα αλλά εφόσον προκαλείται πρέπει να εξετάζει όλα εκείνα τα σενάρια που οδηγούν στην αποτροπή.
«Ευχής έργον να μην προκύψει ανάγκη να επέμβουν οι ένοπλες δυνάαμεις», επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

www.ert.grΠηγή ert.gr