Β. Κικίλιας: Το ΕΣΥ είναι όρθιο – Η Πολιτεία έκανε αυτό που έπρεπε

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας απέδειξε ότι αντέχει και είναι όρθιο, τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε τηλεοπτική συνέντευξή του. Επισήμανε ότι αυξήθηκαν κατά 360% οι ΜΕΘ-COVID στη Θεσσαλονίκη μέσα σε 28 μέρες, ενώ υπογράμμισε ότι «η οργανωμένη Πολιτεία έκανε αυτό που έπρεπε«, αναφερόμενος στην επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη συμπρωτεύουσα.

Έχουμε έναν στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος λέει ότι όσο πιέζεται το ΕΣΥ, δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει κίνδυνος στις εφημερίες, δεν θα επιτρέψουμε να μην μπορούν να νοσηλευτούν περιστατικά COVID αν συνεχίσουν να αυξάνονται γεωμετρικά, δήλωσε ο κ. Κικίλιας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ, σχετικά με την επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη. Διευκρίνισε μάλιστα, ότι τα σχέδια ήταν έτοιμα από το πρώτο κύμα της πανδημίας, και στη Θεσσαλονίκη χρειάστηκαν τώρα.

«Ας καταλάβουν όλοι, ότι όλη η χώρα είναι μία Υγειονομική Περιφέρεια. Αυτό περιλαμβάνει τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και τον ιδιωτικό τομέα» διαμήνυσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι με την πλειονότητα των ιδιωτών υπάρχει μια αγαστή συνεργασία και πως αυτό φάνηκε όλους αυτούς τους μήνες. «Έχουμε πάρει ΜΕΘ και απλές κλίνες non-COVID από τους ιδιώτες, έχουμε συνεργαστεί και αυτό είναι κάτι το οποίο εκτιμώ. Οι πιο πολλοί συνεργάζονται. Όταν κάποιοι θεώρησαν ότι δεν μπορούν να συνεργαστούν ή δεν μπορούν να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση, προς χάριν της δημόσιας υγείας, η οργανωμένη Πολιτεία έκανε αυτό το οποίο έπρεπε».

Ο υπουργός εξήγησε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρχουν περιστατικά COVID μαζί με non-COVID. Τα περιστατικά με τους ασθενείς που έχουν αυτές οι δύο κλινικές, είπε, ήδη τα μετακινούμε με το ΕΚΑΒ σε άλλες κλινικές. Οι δύο κλινικές θα νοσηλεύσουν απλά περιστατικά COVID σε απλές κλίνες και θα βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το ΕΣΥ είναι όρθιο

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, «το Εθνικό Σύστημα Υγείας απέδειξε ότι αντέχει και είναι όρθιο, χάρις στους ανθρώπους του, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, το προσωπικό του και χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κάνουν και αυτοί και οι διοικήσεις των νοσοκομείων και φυσικά, με υπευθυνότητα, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα, προσθέτουμε μόνιμα και άλλες δυνάμεις στο ΕΣΥ. Μετά από δέκα χρόνια κρίσης, περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές και καθόλου επενδύσεις στην Υγεία, το ΕΣΥ είναι εδώ, δίπλα στον πολίτη και πολύ αξιόπιστο».

Αύξηση κατά 360% των κλινών ΜΕΘ-COVID στη Θεσσαλονίκη μέσα σε 28 μέρες

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην κατάσταση του συστήματος υγείας στην Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι στις 23 Οκτωβρίου υπήρχαν 34 κλίνες ΜΕΘ-COVID στη Θεσσαλονίκη. Στις 5 Νοεμβρίου έφτασαν στις 87, στις 10 Νοεμβρίου στις 125 και σήμερα, 20 Νοεμβρίου, στις 198.

«Έχουμε αύξηση 360% των ΜΕΘ-COVID της Θεσσαλονίκης μέσα σε 28 ημέρες. Και μαζί με τη Χαλκιδική, την Καβάλα και την Κατερίνη που στηρίζουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, είμαστε στις 218 κλίνες. Αυξήσαμε και τις απλές κλίνες COVID. Ξεκινήσαμε 23 Οκτωβρίου με 490 κλίνες και έχουμε φτάσει στις 1.420» δήλωσε ο υπουργός. Πρόσθεσε ότι το σύστημα πιέζεται και «βεβαίως είναι μία δύσκολη κατάσταση, φυσικά και χαιρόμαστε που ακούμε ότι σιγά-σιγά το R, μειώνεται, επιπεδώνεται η καμπύλη. Και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε ότι σε λίγες ημέρες θα δούμε και μείωση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Αυτή τη στιγμή δεν το βλέπουμε ακόμα».

Βολές κατά της αντιπολίτευσης

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε δηλώσεις της αντιπολίτευσης ως «μεγαλοστομίες, εκτός τόπου και χρόνου».

«Δεν είμαστε Σοβιετία εδώ, οριζόντια να επιτάσσουμε όλη τη χώρα. Όταν πρέπει, εκεί που πρέπει. Η επίταξη αποζημιώνεται παντού. Ας σταματήσουν να λένε άλλα αντί άλλων παραπληροφορώντας την ελληνική κοινωνία. Επιτάσσεις και αποζημιώνεις και τις κλινικές και το προσωπικό – και αυτό κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι σε αναντιστοιχία με την κοινωνία» τόνισε ο κ. Κικίλιας και συνέχισε λέγοντας: «Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι αυτοί οι οποίοι δεν δείχνουν υπεύθυνη στάση – γιατί κάποιοι δείχνουν υπεύθυνη στάση – ότι σε μία τεράστια παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας, οι κοινωνίες και οι πολίτες συσπειρώνονται δίπλα σε αυτούς οι οποίοι μάχονται και αγωνίζονται. Δεν το έχουν καταλάβει ακόμα. Είναι σαν όλη η κοινωνία να παλεύει και να προσπαθεί, και κάποιοι λίγοι στη γωνία να εύχονται να αποτύχει η χώρα. Με συγχωρείτε πάρα πολύ, είναι κάτι το οποίο δεν δέχομαι. Θα ήθελα να πιστέψω ότι δεν ισχύει. Και έχει ακόμα χρόνο αυτή η ομάδα και το κομμάτι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ή της αντιπολίτευσης που θέλει να κάνει τέτοιου είδους κριτική, να αναθεωρήσει. Γιατί όλα είναι εδώ και κρίνονται από την ελληνική κοινωνία».

«Δεν έχω την πολυτέλεια να θεωρητικολογώ. Πρέπει να παίρνω αποφάσεις. Και οι αποφάσεις αυτές είναι κρίσιμες γιατί έχουν να κάνουν με τις ζωές των ανθρώπων. Στην κρίση αποφασίζει κανείς: θα σώσουμε ζωές, θα πάρουμε αποφάσεις, θα κάνουμε αυτό που πρέπει; Ή θα μπούμε σε μια μίζερη μικροπολιτική διαδικασία πάνω στο θάνατο των ανθρώπων;» είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

Η προσπάθεια προϋποθέτει εθνικό πρόσημο

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «ενδεχομένως θα μπορούσαμε να έχουμε πάει και κάποιες μέρες νωρίτερα στο lockdown στη βόρεια Ελλάδα. Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων-Επιδημιολόγων εισηγείται βάσει των δεδομένων και η κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις της. Αλλά εάν πούμε ότι εμείς αργήσαμε να πάμε σε lockdown σε όλη τη χώρα, τι πρέπει να πουν κραταιές χώρες, με τεράστια συστήματα Υγείας και τα ινστιτούτα Υγείας με 50.000 κρούσματα την ημέρα, με τα εθνικά τους συστήματα να έχουν καταρρεύσει, με αεροδιακομιδές περιστατικών σε γειτονικές χώρες, με αναπνευστήρες στα πάρκινγκ των νοσοκομείων;

Πουθενά δεν έχω δει τέτοια πράγματα στη χώρα και πιστεύω ότι εάν όλοι συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια, δεν θα δούμε. Αλλά αυτή η προσπάθεια προϋποθέτει εθνικό πρόσημο και στήριξη από όλους. Και μετριόμαστε ως πολιτικοί όλοι, για το αν φοράμε τη φανέλα της Εθνικής Ομάδας και αν μας ενδιαφέρει πιο πολύ η χώρα από το κόμμα μας ή τρία λεπτά δημοσιότητας».

Το σχέδιο εμβολιασμού για την Covid-19

«O Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή στο υπουργείο Υγείας να εκπονήσει ένα βιώσιμο, πολυσύνθετο σχέδιο για τον εμβολιασμό των συμπατριωτών μας. Και αυτό κάνουμε. Σήμερα το μεσημέρι είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό μου της Γερμανίας, τον Γενς Σπαν. Μου είπε ότι στις 15 Δεκεμβρίου τα εμβολιαστικά τους κέντρα θα είναι έτοιμα και όλοι θα περιμένουν πότε θα υπάρχει το ευχάριστο νέο, προκειμένου να μπορέσουν να εμβολιάσουν. Η κυρία Φον Ντερ Λάιεν, το ανακοίνωσε η ίδια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σειρά ηγετών, εταιρειών, πανεπιστημίων, επιστημόνων τοποθετούνται για αυτό» υπογράμμισε ο υπουργός.

«Στον πλανήτη ΣΥΡΙΖΑ βλέπω ότι υπάρχει μια άλλη αντίληψη των πραγμάτων. Λυπάμαι αν θεωρούν ότι όλοι αυτοί τους οποίους προανέφερα, κάνουν εμπόριο ελπίδας για τους λαούς τους» είπε ο κ. Κικίλιας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.ert.grΠηγή ert.gr