Βόρεια Μακεδονία: Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης κατά του Νίκολα Ντιμιτρόφ

Σκόπια, του ανταποκριτή της ΕΡΤ-Νίκου Φραγκόπουλου

Απορρίφθηκε από τη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας η πρόταση μορφής κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αρμόδιου για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Νίκολα Ντιμιτρόφ, με 55 κατά έναντι 53 υπέρ. Συνολικά ψήφισαν 108 βουλευτές από τους 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας.

Η συζήτηση στη Βουλή κινήθηκε σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και με επίκεντρο την ενταξιακή πορεία της χώρας προς την ΕΕ.

Την πρόταση δυσπιστίας κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, υπέβαλε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, επιρρίπτοντας του ευθύνες για το γεγονός ότι η χώρα δεν κατόρθωσε ακόμη να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ υπερασπιζόμενος τη θέσή του έκανε λόγο για «πολιτικό θέατρο» από την μεριά της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι η Βόρεια Μακεδονία, αν και έχει αναγνωριστεί απ’ όλους σχεδόν ότι αξίζει να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, δεν έχει κατορθώσει ακόμη το στόχο αυτό λόγω του βέτο και μόνο της Βουλγαρίας.

Οι χώρες της ΕΕ είχαν συμφωνήσει τον περασμένο Μάρτιο ότι η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ένωση. Η επίσημη έναρξη αυτών των ενταξιακών διαπραγματεύσεων επρόκειτο να γίνει τον Δεκέμβριου του περασμένου χρόνου, όμως η Βουλγαρία έθεσε βέτο, αναφέροντας ότι δεν μπορεί προς το παρόν να στηρίξει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ των «2» και των Σκοπίων, λόγω διαφόρων ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

www.ert.grΠηγή: ert.gr