Βρετανία -lockdown: Συναγερμός στις ΜΕΘ – Ουρές για «τελευταίο» ποτό – Φυγή για τα εξοχικά

Ξεκίνησε από τα μέσανυχτα το νέο lockdown στην Αγγλία. Χθες το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα διαρκέσουν ένα μήνα προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία. «Τα μέτρα λήγουν στις 2 Δεκεμβρίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αν και ο βρετανικός τύπος σχολιάζει ότι τα μέτρα θα παραταθούν ως τα Χριστούγεννα.

Τεράστιες ουρές στους αυτοκινητοδρόμους παρατηρήθηκαν χθες το απόγευμα από οδηγούς που επιδίωξαν να εγκαταλείψουν το Λονδίνο με σκοπό να διαμείνουν στα εξοχικά τους.

Επίσης, έντονη ήταν η παρουσία της αστυνομίας καθώς χιλιάδες Άγγλοι ξεχύθηκαν στις παμπς στο Σόχο, στο κέντρο του Λονδίνου απολαμβάνοντας το «τελευταίο» τους ποτό σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή αφού οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να ξεπουλήσουν το απόθεμα που είχαν σε μπύρα στα βαρέλια τους. Τα περισσότερα εστιατόρια ήταν σχεδόν γεμάτα.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα οι παμπς, τα μπαρ και τα εστιατόρια απο σήμερα είναι κλειστά και θα μπορούν να πουλάνε ποτά σε πελάτες που παραγγέλνουν μόνο διαδικτυακά ή τηλεφωνικώς.

Οι νέοι κανόνες επιτρέπουν στους πολίτες να βγουν έξω από το σπίτι τους μόνο για εργασία, όταν δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, για εκπαίδευση, για λόγους υγείας και για αγορά τροφίμων. Επιτρέπεται η ατομική άσκηση σε ανοικτούς χώρους, ενώ απαγορεύεται σε διαφορετικές οικογένειες να συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους ή σε ιδιωτικούς κήπους.

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν ανοικτά. Συζητείται η επιβολή της μάσκας για τους μαθητές του γυμνασίου. Τα γυμναστήρια, οι χώροι αναψυχής, τα «μη απαραίτητα» καταστήματα είναι κλειστά .

Από χθες τα μεσάνυχτα το εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, στο τέταρτο επίπεδο, που σημαίνει οτι είναι αντιμέτωπο με σοβαρή κατάσταση εν μέσω της αύξησης των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Χθες καταγραφηκαν 492 νέοι θάανατοι, ο μεγαλύτερος αριθμός από τις 13 Μαΐου και 25.177 νέα κρούσματα.

Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

www.ert.grΠηγή: ert.gr