Βρετανία: Χάος σε αεροδρόμια, λιμάνια και σταθμούς τρένων (video)

Xαοτική είναι η κατάσταση στη Βρετανία, που οδηγείται σε διεθνή απομόνωση με κορωνίδα του προβλήματος τον εφοδιασμό και τις εξαγωγές της χώρας. Σκηνές πανικού και συνωστισμού εκτυλίσσονται στα αεροδρόμια και στους σταθμούς των τρένων.

Χώρες εντός κι εκτός Ευρώπης κλείνουν τα σύνορά τους σε αεροσκάφη, τρένα και φορτηγά εμπορευμάτων από τη Βρετανία προκαλώντας τεράστια αναστάτωση στις μεταφορές.

Χιλιάδες ταξιδιώτες εγκλωβίστηκαν στα αεροδρόμια του Χίθροου και του Γκάτγουικ όπως και στο σιδηροδρομικό σταθμό Σεντ Πάνκρας του Λονδίνου, ενώ τα δρομολόγια του Eurostar από Λονδίνο για Παρίσι αναστέλλονται.

Δεκάδες επιβάτες από τη Βρετανία αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα σε γερμανικά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων και αυτό του Ανόβερου, καθώς οι αρχές δεν τους επέτρεπαν να φύγουν προτού κάνουν μοριακά τεστ.

Οι τεράστιες ουρές φορτηγών που εκτείνονται σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων από το λιμάνι του Ντόβερ, έφεραν τους οδηγούς σε απόγνωση.

Η κατάσταση που επικρατεί, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, είναι και μια πρόγευση των σοβαρών προβλημάτων που θα προκύψουν σε περίπτωση που Λονδίνο και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταλήξουν σε συμφωνία για τη μελλοντική τους σχέση.

Πάντως, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον που συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής κρίσεων Κόμπρα για το θέμα των ταξιδιωτικών περιορισμών, αρνήθηκε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των περιορισμών αυτών και των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες.

Η Γαλλία, που πρωτοστάτησε στη διακοπή εναέριων και χερσαίων μεταφορών, δίνει έμφαση στην καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού υγειονομικού πρωτοκόλλου προκειμένου να ξεκινήσει η αποσυμφόρηση.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία δημιουργίας ενός υγειονομικού πρωτοκόλλου, με συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να ξαναρχίσουν οι διασυνοριακές μετακινήσεις. Αυτό αφορά και τους πολίτες μας που βρίσκονται στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και τη μεταφορά εμπορευμάτων» ανέφερε εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

«Θα ζητήσουμε πιθανόν και αρνητικά μοριακά τεστ για να επιτρέψουμε την είσοδο σε γαλλικό έδαφος. Και προφανώς πρέπει να βρούμε και λύσεις για τους Γάλλους πολίτες στο εξωτερικό που επιθυμούν να έρθουν στη Γαλλία την περίοδο των γιορτών», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Εν τω μεταξύ, οι ουρές έξω από τα σούπερμάρκετ στη Βρετανία μεγαλώνουν και ήδη εμφανίζονται τα πρώτα άδεια ράφια, καθώς ο κόσμος φοβάται ότι θα υπάρξει έλλειψη βασικών διατροφικών προϊόντων εν μέσω εορτών.

Επιστρέφουν στην Ελλάδα από τη Βρετανία

Στο Ελευθέριος Βενιζέλος προσγειώθηκαν τη Δευτέρα επτά πτήσεις με έλληνες ταξιδιώτες από τη Βρετανία.

Οι επιβάτες υποβλήθηκαν σε τεστ και όσοι βρεθούν θετικοί θα περιοριστούν σε ξενοδοχεία, ενώ και οι αρνητικοί θα μπουν σε δεκαήμερη προληπτική καραντίνα κατ’ οίκον. Δήλωσαν ανήσυχοι, τόνισαν όμως ότι πήραν όλα τα μέτρα προστασίας. Οι περισσότεροι από τους επιβάτες ήρθαν στην Ελλάδα για τις γιορτές, όμως δεν γνωρίζουν αν και πότε θα επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση (Λονδίνο) : Ευδοξία Λυμπέρη

Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

www.ert.grΠηγή: ert.gr