Βρετανία: Με Γιούνκερ και Ένωση Βιομηχάνων η αντεπίθεση της Μέι (video)

Το Συντηρητικό Κόμμα αναμενόταν να αποφασίσει αν θα ξεκινήσει διαδικασία αποπομπής της πρωθυπουργού Μέι, ωστόσο ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία αναβάλλεται για ένα 24ωρο, καθώς 43 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν υποβάλλει επιστολές για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της πρωθυπουργού, έναντι των 48 που απαιτούνται για να ξεκινήσει η διαδικασία αυτή. Ακόμη και η πολιτική συντάκτρια του BBC, Λόρα Κουίνσμπεργκ δήλωσε μπερδεμένη αναφέροντας αρχικά δύο επιπλέον επιστολές (Φίλιπ Χολομπόν και Τερέζα Βίλιερς), ενώ αργότερα με tweet της είπε ότι η Βίλιερς δεν κατέθεσε επιστολή.

Στο παράδοξο σκηνικό έχουν προστεθεί και οι βουλευτές υπέρ του απόλυτου Brexit που συγκρότησαν το κίνημα «Σήκωσε το ανάστημα σου» και σύμφωνα με πληροφορίες είναι τουλάχιστον 54.

Στο μεταξύ, το κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση Μέι, οι Ενωτικοί της Β.Ιρλανδίας, διαμήνυσε ότι αν δεν αφαιρεθεί η πιθανότητα συνόρων στην ιρλανδική θάλασσα θα καταψηφίσει τo προσχέδιο συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.

Μιλώντας και από το βήμα της Ένωσης Βιομηχάνων, η πρωθυπουργός Μέι επανέλαβε ότι η ενδεχόμενη αποπομπή της θα οδηγήσει σε έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ενώ υπεραμυνόμενη του σχεδίου της τόνισε ότι η όποια μεταβατική περίοδος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές του 2022.

Την ώρα που οι επικριτές της την καλούν να επαναδιαπραγματευθεί την προσωρινή συμφωνία που συνήφθη με την ΕΕ, η βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα μεταβεί εντός της εβδομάδας στις Βρυξέλλες, κυρίως για να συναντήσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Μπαρνιέ: Δίκαιη και ισορροπημένη η συμφωνία

«Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας θα κάνουμε μια οριστική πρόταση για μια ημερομηνία. Η απόφαση αυτή θα ληφθεί βάσει κοινής συμφωνίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των 27», τόνισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ ο οποίος φέρεται να πρότεινε παράταση κατά δύο έτη, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

«Προφανώς αν δοθεί παράταση θα πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία για την οικονομική συμβολή» της Βρετανίας, υπογράμμισε ο Μπαρνιέ.

Εργατικοί: Εκλογές «μετά την καταψήφιση της συμφωνίας Μέι το Δεκέμβριο» 

«Για τους «brexiters» δεν πρόκειται για Brexit. Για τους «remainers» πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που γελοιοποιεί την πατρίδα μας. Για όλους δεν είναι το λιγότερο κακό, αλλά το χειρότερο», τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός, των Εργατικών, Τόνι Μπλερ σε άρθρο του στη Le Monde.

«Στις δημοσκοπήσεις η παραμονή στην ΕΕ καταγράφει 50% στήριξη, το πραγματικό Brexit 30%, ενώ το καλύτερο αποτέλεσμα για την πρόταση της Μέι είναι γύρω μόλις στο 15%. Ενώ η πρόταση έγινε για να τους ικανοποιήσει όλους δεν ικανοποιεί σχεδόν κανένα. Ακόμα και όσοι υπουργοί παρέμειναν στην κυβέρνηση έχουν την ίδια θέση με όσους έχουν παραιτηθεί», τονίζει ο Μπλερ σε άρθρο του στη Le Monde εκτιμώντας ότι ακόμη κι αν εγκριθεί η συμφωνία ανάμεσα σε Λονδίνο και ΕΕ «δεν θα ρυθμίσει τίποτα».

«Υπάρχει πλέον μεγαλύτερη στήριξη σε νέο δημοψήφισμα παρά σε οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική. Λέω στους Ευρωπαίους ηγέτες: βοηθήστε μας να αποφύγουμε ένα λάθος που θα σκοτεινιάσει όχι μόνο το δικό μας πεπρωμένο αλλά και το δικό σας» καταλήγει χαρακτηριστικά ο Tόνι Μπλερ.

Κατά του Brexit τα βρετανικά Μουσεία

Το 44% του προσωπικού εξυπηρέτησης πελατών του Victoria -Albert είναι πολίτες από άλλες χώρες της ΕΕ, οι οποίοι δυνητικά δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν να εργάζονται στη χώρα. Οι υπεύθυνοι προειδοποιούν ότι αν χρειασθεί να τους απολύσουν, τότε θα ήσαν αναγκασμένοι να κλείσουν το μουσείο προσωρινά. Πηγές από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο τονίζουν στην El Publico, ότι με το τέλος της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων προς τη Βρετανία θα χάσει τουλάχιστον 150 υπαλλήλους του, ενώ υπολογίζεται και το πλήγμα στον τουρισμό, καθώς τέσσερις στους πέντε επισκέπτες του Λονδίνου έρχονται για πολιτιστικούς λόγους.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/ Ανταπόκριση:Ευδοξία Λυμπέρη

www.ert.grΠηγή: ert.gr