Βραζιλία: Αποφυλακίστηκε ο πρώην πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα

Μια λαοθάλασσα υποδέχτηκε τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ο οποίος αποφυλακίστηκε απόψε από τη φυλακή της Κουριτίμπα, αφού εξέτισε πάνω από ενάμιση χρόνο από την ποινή 12 ετών κάθειρξης για παθητική δωροδοκία.

Ο 74χρονος Λούλα ντα Σίλβα βγήκε πεζός από την έδρα της ομοσπονδιακής αστυνομίας, αγκάλιασε τους υποστηρικτές του και χαιρέτισε το πλήθος με υψωμένη τη γροθιά.

Χαμογελώντας, ο πρώην πρόεδρος περικυκλώθηκε από τους οπαδούς του, πολλοί από τους οποίους φορούσαν μπλουζάκια με τη φωτογραφία του και κρατούσαν κόκκινες σημαίες.

Νωρίτερα, ο δικαστής είχε δώσει εντολή να αποφυλακιστεί ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, με σκεπτικό ότι «δεν υπάρχει πλέον καμία βάση για την εκτέλεση της ποινής» δεδομένου ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να καταργήσει τη νομολογία σύμφωνα με την οποία κάποιος που έχει καταδικαστεί οδηγείται στη φυλακή εφόσον απορριφθεί η πρώτη έφεσή του, έστω και αν δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα ένδικα μέσα που διαθέτει.

Η αποφυλάκιση του δεν σημαίνει ότι έχει απαλλαγεί, αλλά ότι έξω από τη φυλακή θα μπορέσει να εξαντλήσει τα ένδικα μέσα για δύο καταδίκες που έχει λάβει μέχρι σήμερα ενώ εκκρεμούν και τρεις καταγγελίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

www.ert.gr

Πηγή: ert.gr