Βουλή:Ψηφίζονται οι συμβάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων-Οι τοποθετήσεις

Για τις τέσσερις συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και δυτικά της Κρήτης αποφασίζει σήμερα η ολομέλεια της Βουλής. Πρόκειται για συμβάσεις που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες πριν τις εκλογές  και έχουν κατατεθεί χωρίς αλλαγές στη Βουλή από τη νέα πολιτική ηγεσία.  Υπέρ των συμβάσεων έχουν ταχθεί οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης, «παρών» δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταψηφίζουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Νωρίτερα, αίτημα ονομαστικής καταθέτει το ΚΚΕ, όπως ανακοίνωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Θανάσης Παφίλης.

Χατζηδάκης: Ο κ. Τσίπρας διαφωνεί με τον εαυτό του

«Ο κ. Τσίπρας σήμερα διαφωνεί με τον εαυτό του. Έχουμε δει κυβιστήσεις, έχουμε δει αλλαγές θέσεων αλλά τόσο σύντομη και εντυπωσιακή πολιτική κυβίστηση, ομολογώ ότι δεν θυμάμαι. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τις δικές του συμβάσεις, τις συμβάσεις που υπέγραψε δέκα μέρες πριν τις εκλογές, σε πανηγυρική συνεδρίαση στο κέντρο της Αθήνας», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια. Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέει το «παρών» με τους σχεδιασμούς της σημερινής κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό επικαλούμενος τις συμφωνίες στις οποίες είχε καταλήξει η προηγούμενη κυβέρνηση με τους θεσμούς.

«Καταλαβαίνω τι θα πείτε για το «παρών». Θα πείτε ότι άλλαξαν τα πράγματα, διότι τώρα πια έχουμε την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Έχω εδώ διάφορες συμφωνίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα. Η συμφωνία- έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, αναφέρει, σε σχέση με τα ΕΛΠΕ, ότι επετεύχθη συμφωνία ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς, ότι το ΤΑΙΠΕΔ λαμβάνει εντολή να μελετήσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης απάντησε και στην εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το Δημόσιο θα αποσυρθεί από τα ΕΛΠΕ στις γεωτρήσεις. «Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία μετόχων, δεν υπάρχει κάτι το χειροπιαστό. Υπάρχει ένα πλάσμα της φαντασίας σας. Μην παρασύρεστε από τέτοιες εκτιμήσεις, διότι πίσω μπορεί να έχει η αχλάδα του ουρά», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και συνέχισε: «Εμείς δεν έχουμε πρόθεση το Δημόσιο να αποσυρθεί συνολικά από τα ΕΛΠΕ αλλά ακόμη και να είχαμε μια τέτοια πρόθεση, θέλω να σας πω ότι τα ΕΛΠΕ σε δύο από τις τέσσερις συμβάσεις, συμμετέχουν σε ποσοστό 20%. Διαχειριστής σε αυτές τις συμβάσεις τα ΕΛΠΕ, είναι μόνο σε μία. Εξ ορισμού, επειδή μιλάμε για διεθνή διαγωνισμό, δεν μπορεί ο διαγωνισμός να έχει προειλημμένο αποτέλεσμα».

Σε σχέση με τη συμμετοχή των ΕΛΠΕ σε οικόπεδα, ο κ. Χατζηδάκης είπε ακόμη: «Στα Ιωάννινα, είχαμε τη REPSOL και την ENERGIAN, δηλαδή μια ισπανική και μια ελληνική ιδιωτική εταιρεία. Έφυγε η ΕNERGIAN και με απόφαση των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ το έχει μόνη της η REPSOL. Καμία ελληνική εταιρεία. Μόνοι οι Ισπανοί. Αυτό δεν σας ανησυχεί, με βάση τη λογική που αναπτύσσετε σήμερα; Αλλά και για τα οικόπεδα της Αιτωλοακαρνανίας, στη σύμβαση που έγινε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, ανάδοχοι ήταν η REPSOL και η ENERGIAN. Δεν ανησυχεί που μετέχει μια ελληνική εταιρεία 100% ιδιωτική; Σας ανησυχεί ότι τα ΕΛΠΕ μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν περαιτέρω και ως εκ τούτου δεν ψηφίζετε τις σημερινές συμβάσεις! Νομίζω χρειάζεται πολιτική ψυχοθεραπεία».

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι στις εξορύξεις θα τηρηθούν τα αυστηρά διεθνή στάνταρς, σε σχέση με τους περιβαλλοντικούς όρους.

Σενετάκης:Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει συμφωνίες που εκείνος υπέγραψε

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί την κοινή λογική», ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ο εισηγητής της ΝΔ στις κυρώσεις των συμβάσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, Μάξιμος Σενετάκης, σχολιάζοντας την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώσει «παρών» στις συμβάσεις.Απευθυνόμενος, δε, στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Προκαλείτε την κοινή λογική και προσβάλλετε τη νοημοσύνη μας. Θα σας θυμίσω ότι η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, που υποτίθεται ότι εμείς μεθοδεύουμε και αλλάζει δήθεν τις συνθήκες και δήθεν οδηγεί σε ξεπούλημα του ορυκτού μας πλούτου, είναι στις συμβατικές υποχρεώσεις του δικού σας μνημονίου, του τρίτου μνημονίου, του μνημονίου Τσίπρα. Δηλαδή, αν μιλάμε σήμερα για ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, αυτό δεν είναι φήμη, είναι συμβατική υποχρέωση, που εσείς υπογράψατε. Και έχετε το θράσος να κατηγορείτε εμάς ότι μεθοδεύουμε την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και προχωράμε σε ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου».

Ζαχαριάδης:Η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει αν πουλάει τα ΕΛΠΕ

«Πουλάτε ή δεν πουλάτε, κ. Χατζηδάκη;», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, και πρόσθεσε: «Εγώ καταλαβαίνω ότι πουλάτε. Αν κάνω λάθος, πείτε το καθαρά. Δεσμευτείτε. Πείτε ότι δεν πουλάτε. Το 2014 τα Ελληνικά Πετρέλαια παρουσίασαν ζημίες 368 εκατομμύρια ευρώ ενώ σήμερα η εταιρεία παρουσιάζει ρεκόρ κερδοφορίας. Πρόκειται για έναν από τους πιο κερδοφόρους ομίλους στην Ελλάδα -στον οποίο το Δημόσιο συμμετέχει κατά 35,5%- [και] δραστηριοποιείται σε πέντε χώρες με σαράντα τρεις εταιρείες, με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό και 60% εξαγωγές».

Ο βουλευτής σχολίασε και τα όσα αναφέρει η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία ότι την υποχρέωση ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, την κληρονόμησε η σημερινή κυβέρνηση λόγω των συμφωνιών που είχε συνάψει με τους θεσμούς ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η υποχρέωση της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, όπως ακούστηκε προηγουμένως, κληροδοτήθηκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ το 2015, υποχρέωση που, όμως, με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια έπαψε να υφίσταται», είπε ο κ. Ζαχαριάδης και προσέθεσε: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, πέτυχε σε ενδεχόμενο πώλησης ποσοστού των ΕΛΠΕ, το Δημόσιο να διατηρεί ισχυρό μετοχικό μερίδιο όπως και τα δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων».

Αντίθετος με την υπογραφή των τεσσάρων συμβάσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, παραμονές των εκλογών, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο Νίκος Φίλης, από το βήμα της Βουλής, σημειώνοντας μάλιστα πως η σημερινή μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα βήμα αλλά το παρών δεν είναι αρκετό.

Αρβανιτίδης:Το ΠΑΣΟΚ ήταν ο μπροστάρης στην εθνική προσπάθεια 

Υπέρ των τεσσάρων συμβάσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων τάσσεται το Κίνημα Αλλαγής. «Είμαστε εδώ σήμερα και κυρώνουμε αυτές τις συμβάσεις, γιατί η παράταξή μας, το ΠΑΣΟΚ, μπήκε μπροστάρης σε μια εθνική προσπάθεια που λέγεται έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Είμαστε περήφανοι, γιατί ανοίξαμε τον δρόμο σε μια δύσκολη εποχή, την περίοδο 2010-2014, φτιάξαμε τον ενεργειακό χάρτη, έχοντας απέναντί μας τότε αρκετούς απ’ αυτούς που σήμερα υπερψηφίζουν», είπε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης και στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν με τις τοποθετήσεις τους και οι άλλοι εισηγητές Βασίλης Κεγκέρογλου, Χρήστος Γκόκας και Μιχάλης Κατρίνης.

«Για εμάς, το Κίνημα Αλλαγής, τότε και τώρα το ζητούμενο παραμένει το ίδιο και είναι η αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της χώρας με σεβασμό στο περιβάλλον και τις επόμενες γενιές, ενταγμένο σ’ ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και κάλεσε την κυβέρνηση να διασφαλίσει τις εγγυήσεις για την προστασία του Περιβάλλοντος.

Καραθανασόπουλος: Εκχωρείται ο ορυκτός πλούτος της χώρας

Κατά των συμβάσεων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, τάσσεται το ΚΚΕ. «Οι συμβάσεις αυτές εκχωρούν τον ορυκτό πλούτο της χώρας, για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών που συμμετέχουν σε αυτές τις κοινοπραξίες», ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, που κατήγγειλε ότι «κάτω από τον όρο «κλιματική αλλαγή» βρίσκεται σύγκρουση συμφερόντων και ανταγωνισμός πολυεθνικών που θέλουν να κερδίσουν κάτω από το όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος και της πράσινης ανάπτυξης».

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας από το ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, για να πάρει ο καθένας τις ευθύνες του. Είναι πολύ σοβαρή η έγκριση αυτών των τεσσάρων συμφωνιών, γιατί με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και όσων συμφωνούν με αυτές, πραγματοποιείται ένα έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού. Εκχωρείται ο ορυκτός πλούτος της χώρας, και μάλιστα μη αναπληρώσιμος, στους επιχειρηματικούς ομίλους, σε μεγάλες πολυεθνικές, όπως ΤΟΤΑL, EXON MOBIL κ.λπ., και φυσικά σε σύμπραξη με εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτά τα συμφέροντα ικανοποιούν οι συμβάσεις και όχι τις λαϊκές ανάγκες», είπε ο Θανάσης Παφίλης και επισήμανε ότι απόδειξη αυτού είναι ότι υπάρχουν χώρες με απίστευτα αποθέματα πετρελαίου και λαούς που πεινάνε.

Βελόπουλος: Δεν ορίζεται η χώρα προέλευσης για τους συμμισθωτές

Την έντονη διαφωνία του ως προς τα τιμήματα των συμφωνιών, τα οποία χαρακτήρισε πολύ χαμηλά, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλειας της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για κυρώσεις Συμβάσεων Μίσθωσης μεταξύ Ελληνικής Δημοκρατίας και εταιριών, για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονοθράκων.«Τοποθετούνται συμμισθωτές στον ορυκτό πλούτο της χώρας, χωρίς να ορίζεται η χώρα προέλευσης. Δηλαδή, αργότερα, μπορεί να είναι συμμισθωτές Σκοπιανοί ή Τούρκοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε: «Μπορούν, λέει, οι συμμισθωτές να συνάπτουν συμβάσεις με τρίτες χώρες, δηλαδή, θα εκμεταλλεύονται τον πλούτο της χώρας μας χωρίς να μας πληρώνουν. Εάν προκληθούν ζημιές στο περιβάλλον, οι συμμισθωτές δεν φέρουν ευθύνη. Αν ρυπαίνουν το περιβάλλον -αν γίνει δηλαδή όπως στο Μεξικό και γεμίσουν τη θάλασσα με πετρέλαιο- δεν θα έχουν ευθύνη. Πάντα και παντού οι ξένοι έχουν το πάνω χέρι, ενώ η επίλυση των διαφορών με τους συμμισθωτές θα γίνεται από ξένα δικαστήρια».

Βαρουφάκης: Το ΜέΡΑ 25 δίνει αγώνα εναντίον της κύρωσης των εξορύξεων

«Σήμερα, στη Βουλή, το ΜέΡΑ25 δίνει τον αγώνα εναντίον της κύρωσης των εξορύξεων. Δυστυχώς, τα υπόλοιπα κόμματα μάς έχουν δωρίσει το μονοπώλιο τής προγραμματικής εναντίωσης σε κάθε εξόρυξη, σε κάθε νέα πηγή ορυκτών καυσίμων», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή, για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε ειδικότερα στη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΚΕ. «Η Νέα Δημοκρατία σήμερα συνεχίζει στο δρόμο που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την αρχική υπογραφή της παράδοσης των θαλασσών μας στις πετρελαϊκές εταιρείες. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξανίσταται, καταψηφίζοντας παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών του στις συμβάσεις αυτές (καταψηφίζουν κρυπτόμενοι πίσω από την εναντίωσή τους στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ που εκείνοι ξεκίνησαν μεταφέροντας τις μετοχές των ΕΛΠΕ στο ΤΑΙΠΕΔ). Το ΚΚΕ καταψηφίζει καταδικάζοντας την παράδοση των υδρογονανθράκων στις πολυεθνικές, χωρίς όμως να καταδικάζει τις εξορύξεις αυτές καθ΄ εαυτές -λες και όλα θα ήταν αγγελικά πλασμένα αν την κλιματική καταστροφή την επιτάχυναν κρατικές επιχειρήσεις», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25.

Πηγή:ΕΡΤ με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.grΠηγή ert.gr