Βερολίνο: Προσοχή στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις καταχωρίσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προειδοποίησε η Γερμανία τους πολίτες της χώρας που επισκέπτονται την Τουρκία, μετά την αύξηση των περιπτώσεων Γερμανών που συλλαμβάνονται επειδή έχουν επικρίνει στο διαδίκτυο την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου.

Η επικαιροποιημένη ταξιδιωτική οδηγία, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη από το υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι προσπάθειες του Βερολίνου να διορθώσει τις σχέσεις με την Άγκυρα έχουν μέχρι στιγμής αποδώσει ελάχιστα για τους δεκάδες Γερμανούς πολίτες που είναι φυλακισμένοι εκεί μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Συλλήψεις και διώξεις συχνά συνδέονται με καταχωρίσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είναι επικριτικές για την κυβέρνηση», αναφέρεται στη νέα ταξιδιωτική οδηγία. «Σε ορισμένες περιπτώσεις αρκεί απλώς να κάνει κάποιος ‘like’ σε τέτοιας φύσης καταχώριση κάποιου άλλου», προστίθεται.

Το υπουργείο προσθέτει πως ακόμη και ιδιωτικά σχόλια μπορεί να αποβούν επικίνδυνα. «Μη δημόσια σχόλια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να προωθηθούν σε τουρκικές αρχές μέσω καταγγελιών», υπογραμμίζεται. «Μια καταδίκη για ‘εξύβριση του προέδρου’ ή για ‘διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας’ μπορεί να οδηγήσει σε πολυετή φυλάκιση».

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.grΠηγή: ert.gr