Βαυαρία: Έχασαν την αυτοδυναμία οι εταίροι της Μέρκελ- Στη Βουλή το AFD (video)

Στις 19.00 ώρα Ελλάδας έκλεισαν οι κάλπες στο πλουσιότερο κρατίδιο της Γερμανίας. Σύμφωνα με το exit poll του ARD, επιβεβαιώνεται η χειρότερη επίδοση από το 1950 για την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), της Βαυαρίας, η οποία με ποσοστό 35,5% χάνει την απόλυτη πλειοψηφία με την οποία κυβερνά εδώ και δεκαετίες. Για πρώτη φορά εισέρχεται στην τοπική Βουλή το ακροδεξιό AFD με ποσοστό 11%, ενώ τη δεύτερη θέση με 19% καταλαμβάνουν οι Πράσινοι με άνοδο 10% από τις εκλογές του 2013. Έκπληξη θεωρείται το ποσοστό 11,5% που εξασφαλίζει το κεντροδεξιό κόμμα «Ελεύθεροι Εκλογείς» (Freie Waeher).Οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD καταποντίστηκαν στην πέμπτη θέση, λαμβάνοντας ποσοστό της τάξης κάτω του 10%.

Το όριο εισόδου στην τοπική Βουλή φαίνεται πως υπερβαίνουν οι Φιλελεύθεροι του FDP, οι οποίοι λαμβάνουν το 5% των ψήφων, ενώ στο 3,5% περιορίζεται το ποσοστό της Αριστεράς (Die Linke).

Το αδερφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ είχε λάβει στις εκλογές του 2013 το 47,7%, εξαργυρώνοντας την μικρότερη ανεργία και την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία, σε επίπεδο κρατιδίων. Με απώλειες μεγαλύτερες των 12 μονάδων, οι συντηρητικοί σύμμαχοι της Καγκελαρίου χάνουν την αυτοδυναμία και θα κληθούν να αναζητήσουν συμμαχίες, προκειμένου να συγκροτήσουν κυβέρνηση.

«Η Μέρκελ χάνει έδαφος σε εθνικό επίπεδο»

«Τρελάθηκαν ξαφνικά οι Βαυαροί; Ξέχασαν ακόμα και την προειδοποίηση του πατριάρχη του κόμματος Φραντς-Γιόζεφ Στράους το 1983 ότι δεν πρέπει να υπάρξει δεξιότερα της CSU άλλο κόμμα;», αναρωτήθηκαν αναλυτές ενόψει της εισόδου του ξενοφοβικού AFD στη τοπική Βουλή. Το βαρύ πλήγμα για τους Συντηρητικούς και η άνοδος του AFD αποτελούν ένα ακόμη δείγμα του τι συμβαίνει σε ολόκληρη τη Γερμανία, καθώς η καγκελάριος Μέρκελ χάνει έδαφος σε εθνικό επίπεδο. Με τις εκλογές στη Βαυαρία, η άκρα δεξιά του AfD είναι πλέον παρούσα σε 15 από τα 16 ομόσπονδα κράτη.

Το γεγονός ότι η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) δεν αντελήφθη εγκαίρως την άνοδο της ακροδεξιάς στην Βαυαρία θεωρείται ότι συνέβαλε στην απαξίωσή της από τους ψηφοφόρους.

Πανταχόθεν βάλλεται ο πρόεδρος του CSU και  υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ λόγω της «ατέρμονης διαμάχης του»  με την καγκελάριο Μέρκελ για το προσφυγικό, χωρίς να καταφέρει τελικά να επιβάλει ανώτατο όριο, στην υποδοχή μεταναστών, ενώ λίγο έλειψε να οδηγήσει στη διάλυσή του μεγάλου συνασπισμού του Βερολίνου.

Οι πρόσφυγες εν τω μεταξύ έχουν ενταχθεί στο υποδειγματικά οργανωμένο αυτό κρατίδιο, ενώ εκ πεποιθήσεως Χριστιανοί ενοχλήθηκαν από την απάνθρωπη ρητορική.

Σύμφωνα μάλιστα με αναλυτές, οι ψηφοφόροι «συνειδητοποίησαν ότι δεν ήταν οι πρόσφυγες υπαίτιοι για τα χρονίζοντα κοινωνικά προβλήματα, όπως η έλλειψη κατοικίας και τα εξωφρενικά ενοίκια».

Τα μετεκλογικά σενάρια

Το 71% των Βαυαρών επιθυμεί κυβέρνηση συνασπισμού και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση θα αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με επικρατέστερο σενάριο τη συνεργασία με τους υπ΄ αριθμ. 1 πολιτικούς της εχθρούς, τους Πράσινους.

Στην περίπτωση αυτή θα διαψευδόταν έστω και μετά θάνατον ο Φραντς-Γιόζεφ Στράους, ο οποίος είχε πει κάποτε πως «οι πράσινες ιδέες δεν ευδοκιμούν στις εργατικές συνοικίες, αλλά μόνο στις βίλες πολυτελείας της καλής κοινωνίας». Μια τέτοια συνεργασία βέβαια θα ισοδυναμούσε με «πολιτική επανάσταση στη Βαυαρία», σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Κυβέρνηση συνασπισμού θα μπορούσε να σχηματισθεί και με την ακροδεξιά «Εναλλακτική για την Γερμανία» , αλλά το ενδεχόμενο αυτό έχει αποκλειστεί από τον κ. Ζέντερ.

Θεωρητικά οι Xριστιανοκοινωνιστές θα μπορούσαν να συγκυβερνήσουν και με δύο άλλα κόμματα, το κόμμα «Ελεύθεροι Εκλογείς» (Freie Waeher) και με τους Φιλελεύθερους (FDP), ενώ ο «μεγάλος» εταίρος σε ομοσπονδιακό επίπεδο, οι Σοσιαλδημοκράτες, δεν αναμένουν αποτέλεσμα καλύτερο του 10-12%.

Σενάριο θεωρείται πλέον να κυβερνηθεί η Βαυαρία από τέσσερα άλλα κόμματα και να περάσει στην αντιπολίτευση η Χριστιανοκοινωνική Ένωση. Στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε να συμπράξουν οι Πράσινοι, οι Ελεύθεροι Εκλογείς, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι.

Οι συνέπειες

Οι συνέπειες αν τελικά υποστεί καθίζηση η Χριστιανοκοινωνική Ένωση θα πρέπει πιθανότατα να  παραιτηθεί ο κ. Ζέεχοφερ από υπουργός Εσωτερικών ως ο υπαίτιος των κρίσεων στο Βερολίνο, αλλά και συνυπαίτιος της ήττας στο Μόναχο.

Θα φροντίσει βέβαια να επιρρίψει τις ευθύνες για την εκλογική πανωλεθρία στην κεντρική κυβέρνηση του Βερολίνου. Το ίδιο θα κάνει όμως και η κ. Μέρκελ, χωρίς να αποκλείεται να προσβλέπει στην οριστική απαλλαγή από τον κ. Ζέεχοφερ.

Στις 28 Οκτωβρίου προβλέπεται καθίζηση 10% του ίδιου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στις εκλογές του κρατιδίου της Έσσης, που συνδέονται πλέον με το μέλλον του μεγάλου συνασπισμού του Βερολίνου υπό την Άνγκελα Μέρκελ.

Σχετική είδηση: Βαυαρία: Αυξημένη η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κρίσιμες εκλογές

 

www.ert.gr

Πηγή: ert.gr