Α.Χαρίτσης: Οι σκληροί του Βορρά επέβαλαν τους όρους τους-Το σχέδιο Πισσαρίδη οδηγεί σε μνημονιακές πολιτικές (audio)

«Μετά από τέσσερα εικοσιτετράωρα διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής, φαίνεται να επιβλήθηκαν οι όροι του Βορρά απέναντι στις χώρες του Νότου, που έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας», διεμήνυσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ  και τον Αλφόνσο Βιτάλη , ενώ αποκάλεσε «λαθροχειρία του πρωθυπουργού να μιλά για 70 δισ. για τη χώρα μας, προσθέτοντας τα ποσά του πακέτου στήριξης με αυτά του Προϋπολογισμού 2021-2027».

Ο κ.  Χαρίτσης υπογράμμισε ότι από τη συμφωνία προκύπτει σημαντική μείωση των επιδοτήσεων, από τα 500 δισ. στα 390 δισ., «ενώ μπαίνει το ζήτημα της δυνατότητας να μπλοκαριστούν κονδύλια για κάποιο κράτος – μέλος κυρίως με το ζήτημα των αιρεσιμοτήτων, οι οποίες ειδικά στη χώρα μας πήραν το χαρακτήρα επιβολής μέτρων λιτότητας», τονίζοντας ότι: «Είναι σημαντικό να υπάρξει σχέδιο ώστε να αποφύγουμε την επανάληψη των πολιτικών και των αντιμεταρρυθμίσεων που η κοινωνία μας πλήρωσε πολύ ακριβά στα πρώτα χρόνια του μνημονίου και να μην μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο μέτρων λιτότητας και νέας κρίσης».

Όπως σημείωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ «δυστυχώς η πρώτη εικόνα που έχουμε από τις προτάσεις που η ίδια η κυβέρνηση καταθέτει μέσω της επιτροπής Πισσαρίδη σε σχέση με αυτές τις μεταρρυθμίσεις, είναι ότι κατευθύνονται σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που ζήσαμε στο πρώτο και το δεύτερο μνημόνιo, με ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού και μεταρρυθμίσεις περικοπών αντί για μια επεκτατική πολιτική». Τόνισε πως «δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιστρέψουμε σε τέτοιες λογικές. Αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία είναι στήριξη της εργασίας, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με απευθείας ρευστότητα και στήριξη των συμπολιτών μας που χάνουν το εισόδημά τους μέσα στην κρίση. Αυτά προτείναμε στο πρόγραμμά μας «Μένουμε Όρθιοι» που δυστυχώς απέρριψε ασυζητητί η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Ανέφερε ακόμα πως  «ο πρωθυπουργός, αντί να δίνει στις Βρυξέλλες τη μεγάλη μάχη για την ελληνική οικονομία, έδινε διαρροές για το Μάτι. Είναι ο ίδιος που μίλησε στον ΟΗΕ για μια καταστροφική συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και αναβάθμισε όσους χειρίστηκαν το Μάτι επί ΣΥΡΙΖΑ και τους οποίους κατήγγειλε προεκλογικά. Αυτά είναι δείγματα υποκρισίας και σπέκουλα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. «Η διερεύνηση των συνθηκών της τραγωδίας στο Μάτι ξεκίνησε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» υπενθύμισε ο Αλ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι «η πρώην υπουργός, κ. Γεροβασίλη, η οποία εκκίνησε και τη διαδικασία για το σχετικό πόρισμα, έχει προχωρήσει σε νομικές ενέργειες για το συκοφαντικό δημοσίευμα σε βάρος της».

Τέλος ανέφερε πως «η προσπάθεια της κυβέρνησης να μην συζητηθούν τα μείζονα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, με διαρκείς αντιπερισπασμούς και ανυπόστατες κατηγορίες, σέρνοντας την πολιτική ζωή του τόπου στο βούρκο της σκανδαλολογίας, είναι απειλή προς τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Σχετική Είδηση: Κ. Μητσοτάκης: Καταλήξαμε σε μια ιστορική συμφωνία-Η Ελλάδα θα λάβει πάνω από 70 δισ. ευρώ (video)

www.ert.grΠηγή ert.gr