Α. Τσίπρας: Καταλόγισε ευθύνες στο ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα (video)

Με τον απερχόμενο Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί συναντήθηκε στο Παρίσι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση για τα εγκαίνια της έδρας δημοσίου χρέους σε Γαλλικό Πανεπιστήμιο με τίτλο «Ένα μάθημα από την Ελλάδα».

Κάνοντας αναφορά σε αιτίες που διόγκωσαν το ελληνικό χρέος ο Αλέξης Τσίπρας κατονόμασε μεταξύ άλλων, πελατειακές πολιτικές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τον τρόπο χρηματοδότησης των Ολυμπιακών Αγώνων και τα εξοπλιστικά . Ταυτόχρονα έδειξε ως υπεύθυνους για τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης το ΔΝΤ και πολιτικούς που εναντιώθηκαν στην αναδιάρθρωση χρέους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως το ΔΝΤ επέλεξε να παίξει τα πολιτικά παιχνίδια των κυρίαρχων στην Ευρώπη δυνάμεων και σχολίασε πως αν όμως η ευθύνη βαραίνει το ΔΝΤ, βαραίνει εξίσου και τους πολιτικούς που επέλεξαν να επιβάλουν ένα πρόγραμμα που συνδύασε το ΔΝΤ και ευρωπαϊκούς θεσμούς σε ένα τραγικό χορό που έφερε την Ελλάδα τα χειρότερα και των δύο πλευρών: λιτότητα από το ΔΝΤ με ευρωπαϊκό βέτο σε ουσιαστική αναδιάρθρωση χρέους.

Καταλόγισε στο ΔΝΤ σκοπίμως απαισιόδοξες προβλέψεις και εμμονή σε μεταρρυθμίσεις πού έδειχναν σε κατεύθυνση συγκεκριμένων συμφερόντων.

Επίσης ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως ήταν τέτοια η εμμονή του ΔΝΤ σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις όπως πχ η μείωση του αφορολόγητου ορίου ή η ακόμα μεγαλύτερη μείωση των συντάξεων που για να επιβάλλει αυτά τα μέτρα δεν απέφυγε να απολέσει την αξιοπιστία του διεθνώς σε όποιον στοιχειωδώς σοβαρό τεχνοκράτη παρακολουθούσε το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ως μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της κυβέρνησης την ανάκτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ανταπόκριση από τη Γαλλία: Γιώργος Παντελάκης

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.grΠηγή ert.gr