Φέτος, πέρα από την κλασική Σύνοδο Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της Ε.Ε που γίνεται κάθε χρόνο (EUMED) και αφορά στις προκλήσεις στην περιοχή, έχουμε και μια ειδική ελληνική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο” είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “Συνδέσεις” η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Προφανώς και το μεταναστευτικό είναι ένα από τα θέματα που θα βρεθούν στην ατζέντα των ηγετών -είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο – καθώς αφορά τα ευρωπαϊκά σύνορα. Σύνορα, που όπως υπενθύμισε “Προστατεύει και φυλάτει η Ελλάδα” και αφορά πολλές χώρες και δει του νότου” σημείωσε

Η Συμφωνία AUKUS και ο ρόλος της Ευρώπης

Όσον αφορά στην συμφωνία AUKUS και το ρόλο της Ευρώπης, η κα Πελώνη επισήμανε ότι “αναδεικνύει την ανάγκη και ανοίγει εμφατικά τη συζήτηση για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης”. Όπως σημείωσε, “η επισήμανση αυτή υπήρχε και στην ετήσια ομιλία της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την κατάσταση της Ένωσης” και υπενθύμισε πως είχε ανοίξει με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. “Είναι μία συζήτηση που όπως προανήγγειλε και από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνίστρια” συμπλήρωσε η κα Πελώνη.

“Αναμένουμε κοινές θέσεις των 9 ηγετών”

Στο ερώτημα εάν οι Εννέα χώρες που συμμετέχουν στη Σύνοδο είναι ευθυγραμμισμένες με την πολιτική της Ελλάδος και της Κύπρου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις απάντησε πως “θα είναι από τα θέματα της ατζέντας αυτονοήτως, ωστόσο υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή γραμμή και αυτή είναι τα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία είναι πολύ σαφή σε ό,τι αφορά την Τουρκία και την ανάγκη να απέχει από παραβατικές συμπεριφορές και μονομερείς ενέργειες, κάτι που συνδέεται και με την πορεία της και τη σχέση της με την Ε.Ε.”

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.grΠηγή ert.gr