«Υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι προσεισμοί, όμως η κατάσταση εξελίσσεται ομαλά. Αλλά δεν είναι βέβαιο πώς θα εξελιχθεί, χρειάζεται να το παρακολουθήσουμε τουλάχιστον 48 ώρες», σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη, ο Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών, Σεισμολόγος, Αθανάσιος Γκανάς σχολιάζοντας την έντονη παραγωγή σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήβας, τις τελευταίες ημέρες.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή της Θήβας έχουν καταγραφεί 166 σεισμοί, που είναι φυσιολογικό φαινόμενο, διαβεβαιώνει ο κ. Γκανάς. Πρόκειται για σεισμούς μικρού μεγέθους, με τον μεγαλύτερο σε ένταση να έχει καταγραφεί σε μέγεθος 4,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.

«Υπάρχει ένα ρήγμα κάτω από την πόλη της Θήβας που έχει ενεργοποιηθεί και μπορεί να δώσει έναν μεγάλο σεισμό, έως 6 ρίχτερ. Υπάρχει αυτό το δυναμικό το οποίο είναι η οροφή. Ο λόγος που μετά τους σεισμούς ακολουθεί ένα βουητό, είναι ότι τα επίκεντρα βρίσκονται κάτω από τα πόδια των κατοίκων, είναι πολύ ρηχά, με το εστιακό τους βάθος να βρίσκεται στα 3-6 χλμ. Το θετικό είναι πως είναι εντοπισμένα τα επίκεντρα, δεν υπάρχει εξάπλωση στην γύρω περιοχή. Όσοι κάτοικοι ζουν σε κτήρια που είναι δομημένα με τους κανονισμούς τους καινούριους δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Τα πιο πολλά κτήρια είναι έτσι κατασκευασμένα έτσι, οπότε ακόμα και αν γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα», υπογραμμίζει ο κ. Γκανάς.

Το ρήγμα της Θήβας δεν έχει χαρτογραφηθεί επαρκώς για να ξέρουμε όλο το δυναμικό των ρηγμάτων, όπως αναφέρει ο κ. Γκανάς. ωστόσο καθησυχάζει τους κατοίκους της Θήβας, πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, «δεν θα καταρρεύσει τίποτα, δεν θα γίνει καμιά μεγάλη καταστροφή, η αισθητότητα είναι επειδή είναι κοντά τα επίκεντρα στον αστικό ιστό».

www.ertnews.grΠηγή ert.gr