Συγκρούσεις μεταξύ των Ταλιμπάν  και  στρατιωτικών δυνάμεων  που ακολουθούν τον  πρώην αντιπρόεδρο του Αφγανιστάν, τον Αμρούλα Σάλεχ, σημειώθηκαν  στην κοιλάδα Παντσίρ, βόρεια της Καμπούλ, τη μοναδική περιοχή που δεν έχει πέσει στα χέρια των ισλαμιστών ανταρτών.

Την είδηση μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Άλαμ και σύμφωνα με πληροφορίες του,  οι δυνάμεις του Σάλεχ ανέκτησαν την περιοχή Τσαρικάρ, στην επαρχία Παρουάν. Οδός στρατηγικής σημασίας διέρχεται από την Τσαρικάρ και τη σήραγγα Σαλάνγκ, που συνδέει την Καμπούλ με τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, τη μεγαλύτερη πόλη του βόρειου Αφγανιστάν.

Πηγή του αφγανικού στρατού ενημέρωσε  πως  ο διαβόητος πολέμαρχος  Άμπντουλ Ρασίντ Ντόστουμ, ανέπτυξε περί τους 10.000 μαχητές στην κοιλάδα.

Ο πρώην αντιπρόεδρος , που αυτοανακηρύχθηκε νόμιμος πρόεδρος της χώρας , μετά την φυγή του Άσραφ Γάνι την Κυριακή, υπόσχεται ότι δεν θα παραδοθεί στους  ισλαμιστές  αντάρτες. Βρίσκομαι αυτή τη στιγμή στη χώρα μου και είμαι ο νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος. Καλώ όλους τους ηγέτες να μου προσφέρουν την υποστήριξη και τη συναίνεσή τους», ανέφερε χθες σε αναρτήσεις του στο Twitter στα αγγλικά. Κάλεσε τους Αφγανούς να συμμετάσχουν στην «αντίσταση» εναντίον των Ταλιμπάν.

Σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εμφανίστηκαν  εικόνες του πρώην αντιπροέδρου μαζί με τον Άχμαντ Μασούντ –τον γιο του πασίγνωστου πολέμαρχου Άχμαντ Σα Μασούντ, που είχε δολοφονηθεί από την Αλ Κάιντα το 2001, καθώς θεωρείτο σημαντική πηγή πληροφοριών για τη CIA– στην κοιλάδα του Παντσίρ, με φόντο τον ορεινό όγκο Χίντου Κους.

Ο Μασούντ, με άρθρο του που δημοσιεύθηκε στη γαλλική επιθεώρηση La Règle, ξεκαθάρισε πως εννοεί να αντισταθεί στους Ταλιμπάν, να κάνει «δικό του» τον αγώνα του πατέρα του, που είχε πολεμήσει  εναντίον των σοβιετικών δυνάμεων και εναντίον του ισλαμιστικού κινήματος.

Η εξαιρετικά δυσπρόσιτη κοιλάδα του Παντσίρ ουδέποτε έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, τη δεκαετία του 1990· δεν είχε πέσει ούτε στα χέρια των σοβιετικών στρατευμάτων την προηγούμενη δεκαετία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,TASS, AFP

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr