Αυστηρότερες ποινές για τους υπαίτιους τροχαίων ζητούν συγγενείς θυμάτων (video)

Συγγενείς θυμάτων από τροχαία συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ζητώντας από την Πολιτεία αυστηρότερες ποινές για τους υπαίτιους και κυρίως για όσους εγκαταλείπουν τα θύματά τους. Η Ελλάδα καταλαμβάνει μία από τις τελευταίες θέσεις όσον αφορά στην ασφάλεια στους δρόμους, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί αρκετά τα τροχαία.

Όχι άλλο αθώο αίμα στην άσφαλτο, φώναξαν πάλι οι χαροκαμένες μητέρες νέων παιδιών που έχασαν με τραγικό τρόπο την ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα.

Συγγενείς των θυμάτων συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητώντας για μία ακόμη φορά από την Πολιτεία να σταματήσει η ατιμωρησία των υπαιτίων για τα θανατηφόρα τροχαία και να επισπευσθούν οι δίκες όσων περιπτώσεων εκκρεμούν:

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται πάνω από είκοσι χιλιάδες τροχαία με κυριότερες αιτίες:

. Οδήγηση σε κατάσταση μέθης
. Υπερβολική ταχύτητα
. Αντικανονικό προσπέρασμα
. Είσοδος στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας
. Παραβίαση του σήματος ΣΤΟΠ
. Παραβίαση προτεραιότητας
. Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
. Επικίνδυνοι ελιγμοί

Η χώρα μας καταλαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις στην οδική ασφάλεια, παρά το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί σημαντική μείωση των τροχαίων και του αριθμού των νεκρών από αυτά:

Το πρώτο δεκάμηνο του 2018 τα τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν κατά 10% όταν η αντίστοιχη μείωση στο σύνολο της Ε.Ε. κυμάνθηκε στο 2 με 3%.

Η μείωση αποδίδεται αφενός στην σημαντική βελτίωση του οδικού δικτύου, αφετέρου στην μειωμένη ταχύτητα την οποία επιλέγουν οι οδηγοί για να μειώσουν τα έξοδα των καυσίμων. Οι πιο νέοι ωστόσο εξακολουθούν να πληρώνουν το βαρύ τίμημα στον Μολώχ της ασφάλτου.

Το κοινωνικό και οικονομικό κόστος που συνεπάγονται τα τροχαία είναι ιδιαίτερα βαρύ. Εκατοντάδες άνθρωποι που τραυματίζονται βαριά και μένουν ανάπηροι αυτομάτως τίθενται εκτός εργασίας, με σημαντικό κόστος για την εθνική οικονομία.

Η γνώση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας κι η πιστή τήρηση τους αποτελεί τον καλύτερο κώδικα αυτοπροστασίας και ασφάλειας, της ίδιας μας της ζωής.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Νίκος Καπόγλης

www.ert.grΠηγή ert.gr