Αυξάνουν τις χρεώσεις τους οι τράπεζες (video)

Αυξάνεται ο αριθμός χρεώσεων συναλλαγών στις τράπεζες, καθώς μεταξύ άλλων επιβάλλεται χρέωση για την έκδοση νέου PIN κάρτας, για την εκτύπωση των τελευταίων συναλλαγών από ΑΤΜ και για την πληρωμή της δόσης της πιστωτικής στα γκισέ. Οι νέες χρεώσεις θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το τέλος Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το τέλος του χρόνου.

Θα πρέπει να πληρώνουμε για επανέκδοση κάρτας μετά από απώλεια, κλοπή, φθορά, ή μη αυτοματοποιημένη ανανέωση έξι ευρώ με ισχύ από 31 Οκτωβρίου.

Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης είκοσι λεπτά και σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης 30 λεπτά, με ισχύ από 31 0κτωβρίου.

Επανέκδοση PIN ανεξαρτήτου του τρόπου παραλαβής τρία ευρώ με ισχύ από 30 Οκτωβρίου και εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης έξι ευρώ με ισχύ από 31 Δεκεμβρίου.

Υπάρχει συστημική τράπεζα η οποία εξυπηρετεί κυρίως ηλικιωμένους που χρεώνει με 15 λεπτά και την εκτύπωση των τελευταίων κινήσεων, ακόμη και αν ο πελάτης χρησιμοποιήσει ΑΤΜ αυτής της τράπεζας.

Για τις πιστωτικές κάρτες το χαράτσι είναι υψηλότερο, αφού όλα τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν υιοθετήσει ετήσια συνδρομή από δεκαπέντε έως τριάντα ευρώ για τις απλές κάρτες, visa ή mastercard με μικρές διαφοροποιήσεις, όπως δωρεάν συνδρομή για 6 μήνες ή ένα χρόνο.

Επιπλέον υπάρχει τράπεζα που για τις πιστωτικές κάρτες επιβαρύνει και τη μηνιαία δόση, αν η συναλλαγή γίνει σε κατάστημα το κόστος είναι τρία ευρώ για χρέωση λογαριασμού ποσό που ανεβαίνει στα πέντε ευρώ αν η συναλλαγή γίνει με μετρητά.

Βέβαια υπάρχει η επιβάρυνση για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ όταν αυτή γίνεται από άλλη τράπεζα.

Επιδίωξη για αυτές τις χρεώσεις είναι οι πελάτες να στραφούν κυρίως στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Αρχίζει αύριο στη Βουλή η συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου με αλλαγές και ρυθμίσεις για τη διαμόρφωση φιλικού περιβάλλοντος στον τομέα των επενδύσεων με στόχο την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης, και την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονται σημαντικές αλλαγές για την επιχειρηματικότητα, αλλαγές στις αδειοδοτήσεις και τους ελέγχους, ενώ υπάρχουν και ρυθμίσεις για τη μείωση της γραφειοκρατία.

Ειδικότερα, για την επανεκκίνηση των μεταποιητικών δραστηριοτήτων μειώνονται τα διοικητικά βάρη, καταργούνται οι βαθμίδες όχλησης και ενσωματώνονται στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.

Δημιουργείται ενιαίος ψηφιακός χάρτης ώστε ο υποψήφιος επενδυτής με το πάτημα ενός κουμπιού να γνωρίζει που μπορεί να επενδύσει, οι άδειες για τις επενδύσεις θα βγαίνουν με διαδικασίες εξπρές, ενώ επισπεύδεται και ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης με την ψηφιοποίηση των ένδικων μέσων.

Θεσμοθετείται μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και οργανώσεων εργοδοτών και η προαιρετική ηλεκτρονική ψηφοφορία για την προκήρυξη απεργιών.

Σύμφωνα με μελέτη της τράπεζας της Ελλάδας εφόσον οι διατάξεις του νομοσχεδίου εφαρμοστούν στην πληρότητά τους η ελάχιστη επίδραση στο ΑΕΠ θα είναι συν πέντε μονάδες στα επόμενα δέκα χρόνια. Μόνο η αυστηροποίηση των ελέγχων στην αγορά εργασίας και η μείωση της αδήλωτης εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% τον επόμενο χρόνο.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Χρύσα Παπασταύρου

www.ert.grΠηγή: ert.gr