Τη δημιουργία «ατομικού κουμπαρά» επικουρικών συντάξεων προβλέπει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Το ύψος της επικουρικής που θα παίρνει ο κάθε ασφαλισμένος θα εξαρτάται από τα χρήματα που θα «αποταμιεύει», ενώ η ελάχιστη επικουρική θα είναι απολύτως εξασφαλισμένη, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση.

Για κάθε νεοεισερχόμενο στην αγορά εργασίας αλλά και για όσους είναι κάτω των 35 και θελήσουν να μεταπηδήσουν στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, θα δημιουργηθεί ένας ατομικός κουμπαράς.

Τα χρήματα του κουμπαρά θα τα διαχειρίζεται και θα τα επενδύει το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης. Αλλά τον πρώτο λόγο θα τον έχουν οι ασφαλισμένοι: θα μπορούν να διαλέξουν συντηρητικό επενδυτικό προφίλ, ισορροπημένο, ή επιθετικό.

Kάθε πενταετία θα μπορούν να αλλάζουν επενδυτικό προφίλ, λέει η εργατολόγος Ασπασία Παπαθανασοπούλου.

Για τους ασφαλισμένους, το μόνο ρίσκο θα είναι οι επιπλέον αποδόσεις καθώς το δημόσιο θα εγγυάται ότι κανείς δεν θα πάρει επικουρική χαμηλότερη από αυτή που αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλε, συν τον πληθωρισμό.

Δικαίωμα επιστροφής των εισφορών για την επικουρική σύνταξη, θα έχουν όσοι δεν συμπληρώσουν την απαραίτητη 15ετία. Ωστόσο δεν θα τους επιστρέφονται οι αποδόσεις των επενδύσεων.

Το ύψος των εισφορών για την επικουρική ασφάλισή δεν αλλάζει. Θα παραμείνει στο 6,5% μέχρι τα μέσα του 2022 και ύστερα θα πέσει στο 6% για τους μισθωτούς και βάσει ασφαλιστικής κλάσης για τους αυτοαπασχολούμενους.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr