Ασπίδα στην πανδημία τα τοπικά και ατομικά lockdown – Σε καραντίνα για 14 ημέρες το ΚΥΤ στη Μόρια

Για δυναμική διασπορά του κορονοϊού προειδοποίησε εκ νέου χθες ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και εξέφρασε την ελπίδα μέχρι τον Οκτώβριο να έχει βρεθεί εμβόλιο, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη σπουδαιότητα της μάσκας, την οποία χαρακτήρισε ως ατομικό lockdown. Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 207 νέα κρούσματα του COVID-19, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 10.524. Πέντε ηλικιωμένοι κατέληξαν ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 271, ενώ 38 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ προχωρούν σε στοχευμένους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας αλλά και σε κοινωνικές δομές, καταστήματα, beach bar, και προχωρούν στην λήψη μέτρων.

Σε καραντίνα έχει τεθεί δομή φιλοξενίας ανηλίκων προσφύγων στο Βύρωνα, μετά την εμφάνιση 31 κρουσμάτων, καθώς επίσης και το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα, όπου εντοπίστηκαν δύο κρούσματα.

Επίσης, αναστέλλεται μέχρι της 4 Σεπτεμβρίου η λειτουργία δύο γνωστών beach bar της Μυκόνου, του «Nammos» και του «Scorpios», μετά τον εντοπισμό πολλών κρουσμάτων κορονοϊού, στο προσωπικό των καταστημάτων.

Από σήμερα επαναλειτουργούν -υπό προϋποθέσεις- οι λαϊκές αγορές σε Ηράκλειο, Χανιά, Χαλκιδική, Μύκονο, Πάρο, Αντίπαρο, Ζάκυνθο και Λέσβο,όπου ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα.

Εξάλλου, σε υποχρεωτικά τεστ για κορονοϊό θα υποβληθούν όλοι οι νέοι στρατεύσιμοι που παρουσιάζονται τον Σεπτέμβριο.

Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία. Οι μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης φορώντας τη μάσκα τους θα επιστρέψουν στις σχολικές τους αίθουσες. Η απόφαση ελήφθη μετά από μελέτη των επιδημιολογικών στοιχείων και με δεδομένο ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα έχει επιστρέψει από τις διακοπές το 85%.

Σε καραντίνα για 14 ημέρες το ΚΥΤ στη Μόρια

Εν τω μεταξύ, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού επιβεβαιώθηκε στο ΚΥΤ της Μόριας. Πρόκειται για έναν αναγνωρισμένο πρόσφυγα που επέστρεψε από την Αθήνα στη δομή. Ο 40χρονος πρόσφυγας με σοβαρά προβλήματα υγείας μεταφέρθηκε χθες στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου και εισήχθη για νοσηλεία με κακή κλινική εικόνα.

Το ΚΥΤ τίθεται άμεσα σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό για συνολικά 14 ημέρες.

Για το χρονικό διάστημα έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, θα απαγορεύεται ρητά η είσοδος και η έξοδος από την δομή, ενώ η Αστυνομία θα έχει ενισχυμένη παρουσία στο χώρο για τη τήρηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας όλο το 24ωρο. Στον χώρο του καταυλισμού θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο προσωπικού ασφαλείας μετά από θερμομέτρηση.

Στον καταυλισμό διαμένουν περί τους 12.800 αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μεταβαίνει στη Μόρια για ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος, ενώ εκεί έχει μεταβεί ήδη και ο γγ Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης. Όπως έγινε γνωστό, εντός Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία και η νέα υγειονομική μονάδα για την απομόνωση και παρακολούθηση ύποπτων περιστατικών

www.ert.grΠηγή ert.gr