“Μαθαίνουμε για τα δάση και την άγρια ζωή”, ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης (επιμορφωτικό webinar) που διοργάνωσε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με τη συμμετοχή 1.500 εκπαιδευτικών.

Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Αρναίας, Βιστωνίδας, Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, Κιλκίς, Παρανεστίου, Ποροΐων και Φιλίππων, τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Δυτικής Θεσσαλονίκης, Ροδόπης, Σερρών, των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Δράμας, Δυτικής Θεσσαλονίκης, Έβρου, Ροδόπης και τα Τμήματα Εκπαιδευτικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς και Χαλκιδικής.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν α) η ενημέρωση των εκπαιδευτικών με νέες γνώσεις για την άγρια ζωή, τη βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον και β) η υποστήριξη των εκπαιδευτικών για υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και με ψηφιακά εργαλεία για διαδικτυακά περιβάλλοντα, στις παραπάνω θεματικές.

Στο webinar, που ήταν ανοικτό στο κοινό, συμμετείχαν περισσότεροι από 1.500 εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα αλλά και από ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, καθώς επίσης πολίτες και μικρά παιδιά. Το βίντεο της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο στο κανάλι του ΚΠΕ Ελευθερίου-Κορδελιού Βερτίσκου στο YouTube, ενώ μεταδόθηκε και από τη σελίδα Facebook του ΚΠΕ Κιλκίς.

Την εκδήλωση παρουσίασαν με εξαιρετική επιτυχία ο υπεύθυνος ΚΠΕ ΚΙΛΚΙΣ, Ηλίας Βρυώνης, ο οποίος ανέλαβε και μεγάλο μέρος της διοργάνωσης, και η υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Βίκυ Ιππέκη. Την άρτια τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης είχε ο Κωνσταντίνος Στυλιάδης, Πρόεδρος της ΠΕΕΚΠΕ στο παράρτημα της Μακεδονίας και Μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Ελευθερίου-Κορδελιού και Βερτίσκου. Πολύτιμη, επίσης, ήταν και η προσφορά της συνεργάτη του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ εδώ και πολλά χρόνια, Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Δέσποινας Μιχελάκη, η οποία έφερε σε επαφή τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ με τους υπόλοιπους φορείς και συνδιοργανωτές.

Στους συμμετέχοντες και συνδιοργανωτες απηύθυναν χαιρετισμό:
• Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Τμήμα Μακεδονίας-Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης
• Ο Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αλέξανδρος Κόπτσης
• Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κωνσταντίνος Μπαντίκος
• Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Θωμάς Μπαχαράκης
• Ο Διευθυντής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ Δρ. Αλέξανδρος Καραμανλιδης

Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης κ. Σταύρος Κεχαγιόλου τόνισε τις πολύπλευρες και σημαντικές δράσεις αλλά και τον ρόλο του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης για την προστασία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Ο Δασολόγος Παναγιώτης Βαφείδης μας μετέφερε στις σπάνιες ομορφιές της Ροδόπης και του Νέστου αρχικά και στη συνέχεια ανέλυσε το πρόβλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων, τους κινδύνους για την άγρια ζωή αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής του.

Η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ κ. Χαρούλα Κρομυάδου μαζί με τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ: Θεανώ Γκρούνη, Μαρία Γλούφτση, Βασιλική Παπαχρήστου και Στέφανο Ρέππα αρχικά μετέφεραν το κοινό μέσω δραματοποιημένων παρουσιάσεων στα Καταφύγια του Λύκου και της Αρκούδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο νομό Φλώρινας κάνοντας λόγο ταυτόχρονα και για τις δράσεις τις οργάνωσης.

Στη συνέχεια, η κ. Κρομυάδου ανέλυσε τις παιδαγωγικές προϋποθέσεις και τις επιστημονικές βάσεις των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ: «Δάσος: Πηγή Νερού και Ζωής» για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και «Το μυστήριο της μικρής αρκούδας» για μαθητές/τριες Δ-ΣΤ Δημοτικού και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Μέρος των προγραμμάτων αυτών παρουσιάστηκε από τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας με παιδαγωγικό τρόπο και έτσι όπως αξιοποιούνται κατά την υλοποίησή τους με τους μαθητές στη σχολική τάξη. Ταυτόχρονα, τονίστηκε η προσαρμογή τους στο διαδικτυακό περιβάλλον, καθώς έτσι παρουσιάζονται αυτή τη σχολική χρονιά λόγω των συνθηκών της πανδημίας COVID-19.

Παρά το γεγονός ότι η Ημερίδα επεκτάθηκε χρονικά, το κοινό έμεινε καθηλωμένο στην τελευταία βιωματική εμπειρία «Μπες στη θέση μου» μια εκπαιδευτική δραστηριότητα σε ένα δάσος, προσομοιωμένη στο διαδικτυακό περιβάλλον. Τη δραστηριότητα υλοποιήσαν η Ζωή Θεοδοσάκη, μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδα του ΚΠΕ Παρανεστίου, η οποία επεσήμανε το θεωρητικό πλαίσιό της και εν συνεχεία η Αντωνία Δαρδιώτη, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης κατάφερε να μας μεταφέρει στη μαγεία του δάσους και των κατοίκων της.

www.ertnews.grΠηγή ert.gr