«Απόλυτη αλληλεγγύη» ΕΕ προς Λονδίνο – Οξύνεται η ένταση με Μόσχα

Την επομένη της επανεκλογής του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος και χαρακτήρισε «ανοησία τις υποψίες κατά της Μόσχας για την υπόθεση Σκριπάλ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέβασε τους τόνους. Με σκληρή  ανακοίνωση, οι  υπουργοί Εξωτερικών εκφράζουν  «απόλυτη αλληλεγγύη» προς το Λονδίνο, και τονίζουν ότι οι Βρυξέλλες λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη της την εκτίμηση της βρετανικής κυβέρνησης ότι βασικός ύποπτος είναι η Ρωσία.

«Η χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες είναι απολύτως απαράδεκτη και συνιστά απειλή για την ασφάλεια όλων μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σοκαρισμένη από την επιθετική χρήση  νευροτοξικού παράγοντα τύπου που έχει παρασκευαστεί στη Ρωσία, και ανιχνεύεται για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια», αναφέρεται στην ανακοίνωση των Βρυξελλών.

Μόσχα: «Αργά ή γρήγορα» θα ζητήσουν συγγνώμη

Το Κρεμλίνο ωστόσο προειδοποιεί ότι το Λονδίνο θα πρέπει είτε να στηρίξει με στοιχεία τους ισχυρισμούς του, είτε να ζητήσει «αργά ή γρήγορα» συγγνώμη.

 

«Η ρωσική άρνηση είναι όλο και πιο παράλογη», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Μπόρις Τζόνσον στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου ενημέρωσε τους ομολόγους του για την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης του.

Γερμανία: Δεν μπορούμε να μιλάμε για δίκαιη πολιτική διαδικασία

Επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για «όξυνση της αντιπαράθεσης με τη Δύση» και ο  νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, χαρακτήρισε τη Ρωσία «δύσκολο εταίρο» και  αμφισβήτησε την νομιμότητα του εκλογικού θριάμβου του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Ρωσία ήταν αναμενόμενο όσο και οι συνθήκες της εκλογικής διαδικασίας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια δίκαιη πολιτική διαδικασία», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, ενώ αναφορικά με την υπόθεση δηλητηρίασης του ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ, επανέλαβε με τη σειρά του ότι η ΕΕ θα στηρίξει τη Βρετανία, ακόμη και σε νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Στο μεταξύ, και το γραφείο της πρωθυπουργού της Βρετανίας, ανακοίνωσε ότι θα σχολιάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, αφού λάβει ενημέρωση από τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post «Απόλυτη αλληλεγγύη» ΕΕ προς Λονδίνο – Οξύνεται η ένταση με Μόσχα appeared first on ert.gr.

Πηγή:ert.gr