Απαγόρευση πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς: Ανησυχία ενόψει αποχώρησης των ΗΠΑ

Η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ εναντίον μιας «εντελώς ανεύθυνης» αποχώρησής τους από τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (INF), κατά την παραμονή της εκπνοής του τελεσιγράφου που έδωσε η Ουάσινγκτον στη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν κυρίως τη Ρωσία ότι ανέπτυξε τον πύραυλο 9M729, ο οποίος είναι ικανός να φέρει πυρηνική κεφαλή και έχει, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ, βεληνεκές μεγαλύτερο των 500 χλμ. , «κατά παράβαση» της συνθήκης.

Έδωσαν στη Ρωσία προθεσμία 50 ημερών, η οποία λήγει στις 2 Φεβρουαρίου, για «να διαλύσει τους πυραύλους» που, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, παραβιάζουν τη συνθήκη αυτή που συνήφθη το 1987 και απαγορεύει τους πυραύλους βεληνεκούς από 500 έως 5.000 χλμ.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο πρόκειται να ξεκαθαρίσει εάν οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν .από τη σημαντική αυτή συνθήκη αφοπλισμού, η οποία χρονολογείται από τον Ψυχρό Πόλεμο, ενώ οι δύο δυνάμεις αλληλοκατηγορούνται ότι την παραβιάζουν.

Ρωσία: «Δεν παραβιάζουμε τη συνθήκη»

Η Ρωσία, κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν «την οικονομική εξάντληση» της Ρωσίας «μέσω μιας νέας κούρσας των εξοπλισμών», ενώ σε ένδειξη «διαφάνειας» παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στον Τύπο τον πύραυλο 9M729.

Κατηγορεί με τη σειρά της την Ουάσινγκτον ότι παραβιάζει τη συνθήκη κυρίως μέσω του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνάς της που εγκατέστησε στη Ρουμανία και θα εγκαταστήσει προσεχώς στην Πολωνία.

«Θεωρούμε ότι αυτή η συνθήκη είναι απαραίτητη. Είναι προς το συμφέρον της ασφάλειάς μας, της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Θα ήταν εξαιρετικά ανεύθυνο να υπονομευθεί με μονομερείς ενέργειες», προειδοποίησε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, σύμφωνα με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε από την πλευρά του πως η Ρωσία περιμένει να δεχθεί σήμερα «ειδοποίηση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών» αναφορικά με την τύχη της συνθήκης.

«Η απροθυμία των Αμερικανών να ακούσουν τα επιχειρήματά μας και να διεξαγάγουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία φαίνεται να δείχνει πως η απόφαση αποχώρησης από τη συνθήκη έχει ληφθεί ήδη από καιρό στην Ουάσινγκτον», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ε.Ε: Ελπίδες για διάσωση της συμφωνίας

«Η Ευρώπη έχει επωφεληθεί από τη Συνθήκη INF, ακόμη και αν δεν είμαστε σε αυτήν, συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι υπάρχει ένας τρόπος για να τη διατηρήσουμε και να την εφαρμόσουμε πλήρως», τόνισε η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Εξάλλου στο Βερολίνο, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η Ρωσία πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τις διατάξεις της συνθήκης INF, αν είναι να λειτουργήσει η συνθήκη αυτή.

«Δεν είδαμε αλλαγή στη ρωσική συμπεριφορά τις 60 τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο γερμανός εκπρόσωπος προσθέτοντας πως έγκειται στη Ρωσία να αναλάβει δράση. Η Γερμανία πιστεύει πως ο μόνος τρόπος που η Ρωσία μπορεί να σώσει τη συμφωνία είναι απαντώντας στις ανησυχίες για ένα πυραυλικό σύστημα κρουζ το οποίο οδήγησε τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν απ’ τη συνθήκη που φέρει τις υπογραφές του Ρ. Ρέηγκαν και Μ. Γκορμπατσόφ.

Η συνθήκη 1987 , οδήγησε στην καταστροφή 2.692 αμερικανικών και σοβιετικών πυραύλων βραχείας, μεσαίας και μεσαίας εμβέλειας και βοήθησε στο τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ,ΑΠΕ

 

www.ert.gr

Πηγή: ert.gr