Αντιπαράθεση ΥΠΟΙΚ-ΝΔ για τον Προϋπολογισμό

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει, ενώ οι πολίτες υποφέρουν, δήλωσε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας για τον προϋπολογισμό, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση απέτυχε στους αναπτυξιακούς στόχους και συνεχίζει να υπερ-φορολογεί τους πολίτες. Με την έκφραση «Hic Rodhus hic salta», απαντούν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την κατάθεση του Προϋπολογισμού 2018 στη Βουλή και τα μέτρα που περιλαμβάνει.

Η ΝΔ δεν έχει απολύτως τίποτε να αντιπροτείνει, απαντούν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών και επαναλαμβάνουν το ερώτημα του κ.Τσακαλώτου στον πρόεδρο της ΝΔ, ποιες δαπάνες σκοπεύει να περικόψει προκειμένου να μειώσει τους φόρους όπως υπόσχεται.

ΥΠΟΙΚ προς Νέα Δημοκρατία: Hic Rodhus hic salta

«Στην ανακοίνωση που έσπευσε να εκδώσει η Νέα Δημοκρατία λίγο μετά την κατάθεση του Προϋπολογισμού 2018 στη Βουλή, δεν απαντά ούτε σε ένα «και» της Εισηγητικής Έκθεσης και ανάλογα δεν έχει απολύτως τίποτε να αντιπροτείνει.

Αρκέστηκε, βεβαίως, σε μία επαναλαμβανόμενη κατακλείδα για την «ανάγκη νέας οικονομικής πολιτικής» και στην εξ ίσου πολιτικά απέλπιδα ευχολογία για «νέα πολιτική και νέα διακυβέρνηση». Γενικώς.

Όμως, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στις Επιτροπές, δίνεται μία ακόμη ευκαιρία στην Αντιπολίτευση να αποκαλύψει την ατζέντα της και να απαντήσει στο ερώτημα που επανειλημμένως έχει θέσει ο υπουργός Οικονομικών στον αρχηγό της:

Από ποιες δαπάνες θα περικόψει για να μειώσει τους φόρους; Από την Παιδεία; Από την Υγεία; Από την ασφάλιση; Από το Δημόσιο;

Hic Rodhus hic salta…»

Αισιοδοξία για τους στόχους του κρίσιμου νέου προϋπολογισμού – Τι προβλέπει (video)

Νέα Δημοκρατία

«Οι τυχοδιώκτες της κυβέρνησης που πούλησαν ελπίδα με το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» έχουν το θράσος να ρωτούν τη Νέα Δημοκρατία τι διαφορετικό θα έκανε» απαντά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.

«Τους υπενθυμίζουμε, λοιπόν, γιατί αρνούνται προφανώς να καταλάβουν όσα γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες:

1. Δεν θα είχαμε φορτώσει σε όλους τους Έλληνες το κόστος των 100 δισ. ευρώ της δήθεν διαπραγμάτευσης Τσίπρα-Βαρουφάκη και δεν θα είχαμε επιβάλει 14,5 δισ. ευρώ μέτρα με το 3ο και το 4ο Μνημόνιο.

2. Δεν θα είχαμε συμφωνήσει στους εξοντωτικούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

3. Δεν θα επιβάλλαμε υπερφορολόγηση και εσωτερική στάση πληρωμών για να υπερβούμε κατά 8,5 δισ. ευρώ τη διετία 2016-2017 τους δημοσιονομικούς στόχους, ώστε να δείχνουμε «τα καλά παιδιά» στην τρόϊκα και να μοιράζουμε ελεημοσύνη στους Έλληνες που επλήγησαν ακόμη περισσότερο από τις ανερμάτιστες επιλογές της κυβέρνησης.

4. Θα υλοποιούσαμε εμπροσθοβαρώς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, όπως το Ελληνικό, δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και επιτυγχάνοντας τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην πατρίδα μας, τους οποίους όλοι προέβλεπαν μέχρι το τέλος του 2014.

5. Θα αλλάζαμε το μείγμα πολιτικής με μείωση φόρων και συμμάζεμα των δαπανών».

Παράλληλα, η Πειραιώς αναφέρει και τις εξής δαπάνες που θα μείωνε:

«- Τις λειτουργικές δαπάνες. Που αντί να μειωθούν 200 εκατ. ευρώ, όπως εμείς προτείνουμε, αυξήθηκαν 876 εκατ. ευρώ το 2017 από την κυβέρνηση.

– Τις δαπάνες μισθοδοσίας στο Δημόσιο. Που αντί να συγκρατηθούν κατά 300 εκατ. ευρώ, όπως εμείς προτείνουμε, αυξήθηκαν 521 εκατ. ευρώ το 2017 και συνεχίζουν να αυξάνονται μέχρι το 2021 κατά επιπλέον 1 δισ. ευρώ!

– Τις δαπάνες προμηθειών. Που αντί να συγκρατηθούν κατά 400 εκατ. ευρώ σε μία τετραετία με μία σοβαρή πολιτική για Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και εκχώρησης (outsourcing) λειτουργιών, συνεχίζουν να αυξάνουν μέχρι το 2021!

– Τις μεταβιβάσεις σε λοιπούς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Που αντί να μειωθούν κατά 400 εκατ. ευρώ (π.χ. στους συγκοινωνιακούς φορείς), όπως εμείς υποστηρίζουμε με απλή τήρηση των προϋπολογισμών τους, αυτές συνεχίζουν να αυξάνουν μέχρι το 2021 επειδή η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα χρήματα των φορολογουμένων!».

Η ΝΔ προσθέτει πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αντί να επιδεικνύει τόσο θράσος, να ρωτά τη Νέα Δημοκρατία τι θα έκανε ως κυβέρνηση, «ας ζητήσει έστω μία συγγνώμη για τα τόσα εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Και σε υστερόγραφο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει: «Η Νέα Δημοκρατία απαντά επισήμως στους κύκλους του υπουργείου των Οικονομικών, θεωρώντας ανήκουστο μείζονος σημασίας ζητήματα, όπως ο προϋπολογισμός, να αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση με τη «λογική» των διαρροών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δείτε εδώ: Αντιπαράθεση ΥΠΟΙΚ-ΝΔ για τον Προϋπολογισμό