Αντιπαράθεση για την τοποθέτηση Στουρνάρα περί εκτύπωσης δραχμών το 2015 (video)

Η Ελλάδα είχε υποβάλει αίτημα στη Μόσχα για την εκτύπωση δραχμών, είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, αναπαράγοντας την αποκάλυψη Γάλλων δημοσιογράφων για τον πανικό που επικρατούσε την περίοδο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές το 2015. Την πληροφορία διαψεύδει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το βιβλίο δύο Γάλλων δημοσιογράφων που εκδόθηκε το 2016 επικαλέστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Η τελευταία μπλόφα» που έχει ως θέμα το πρώτο εξάμηνο του 2015. Εκεί αναφέρεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν εκμυστηρεύτηκε στον τότε Γάλλο πρόεδρο Ολάντ πως η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλει αίτημα στη ρωσική για την εκτύπωση δραχμών.

«Η αποκάλυψη αυτή των δυο Γάλλων δημοσιογράφων…Προσθέτει επίσης ακόμα μία ένδειξη, στις τόσες άλλες που διαθέταμε τότε στην Τράπεζα της Ελλάδας, ότι η κυβέρνηση, αντιμέτωπη με τα αδιέξοδά της φλέρταρε επικίνδυνα με την επιστροφή στη δραχμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας.

Στην ίδια εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου, ο πρώην πρόεδρος του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ τόνισε ότι η τότε ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη.

Κατηγορηματικώς διαψεύδει ότι υπήρχε σκέψη μετάβασης στη δραχμή, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης: «Διαψεύδω απολύτως ότι ο κ. Τσίπρας, ο τότε πρωθυπουργός ζήτησε κάτι τέτοιο ή έστω ότι είχε φλερτάρει με αυτήν την ιδέα. Είμαι απόλυτος σε αυτό που σας λέω».

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι και ο πρώην υπ. Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος ηχογραφούσε τις συνεδριάσεις του Eurogroup: «Θέλω να ελπίζω ότι και ο κ. Σταϊκούρας θα τις ηχογραφεί» ανέφερε ο Γ. Βαρουφάκης.

Σε συνέντευξή του στο «Ionian Channel» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας επεσήμανε ότι βλέπει πως όλοι θέλουν να γράψουν ένα βιβλίο για την περίοδο αυτή. «Κάποια στιγμή θα αισθανθώ κι εγώ την ανάγκη να τοποθετηθώ με ονόματα και διευθύνσεις πάνω στα πραγματικά γεγονότα», σημείωσε ο Α. Τσίπρας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κ. Σκουλάς

www.ert.grΠηγή ert.gr