Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ύφεσης η παγκόσμια οικονομία-«Βουτιά» στα χρηματιστήρια (video)

Αντιμέτωπη με τον μεγαλύτερο κίνδυνο ύφεσης μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία. Την ίδια ώρα, οι απώλειες που προσέγγισαν το 20% κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που τελειώνει, μία καταστροφική εβδομάδα και για τις διεθνείς αγορές που βίωσαν την χειρότερη εβδομάδα από την κρίση του 2008. Η ραγδαία επέκταση των κρουσμάτων του κοροναϊού προκαλεί έντονες αβεβαιότητες για τις επιπτώσεις που μπορούσε να έχει στην παγκόσμια οικονομία και στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, δημιουργώντας πανικό στις αγορές.

Χρηματιστήριο: «Χάθηκαν» 10 δισ. σε πέντε συνεδριάσεις

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή μειώθηκε κατά κατά 10,285 δισ. ευρώ, όταν το 2019 που η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια η συνολική κεφαλαιοποίηση είχε αυξηθεί κατά 16 δισ. ευρώ. Γεγονός που αποτυπώνει το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που επικράτησε την εβδομάδα που τελειώνει.

Η αγορά με …σπασμένα φρένα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τέλη Μαϊου του 2019, σπάζοντας, χωρίς καμία αντίσταση, μία σειρά από τεχνικές στηρίξεις, υποχωρώντας στα επίπεδα των 720 μονάδων.

Τεχνικά, η ζώνη των 700-720 μονάδων αποτελεί επίπεδο στήριξης της αγοράς, η οποία εάν διασπαστεί πτωτικά μπορεί να οδηγήσει την αγορά στην επομένη στήριξη των 650 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 720,35 μονάδες, έναντι 893,03 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση 19,34%, τον Φεβρουάριο έκλεισε με πτώση 20,92%, ενώ από τις αρχές του 2020 σημειώνει πτώση 21,42%.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 18,61%, ενώ ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε με πτώση 20,36%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με απώλειες σε ποσοστό 24,92%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ανήλθε στα 736,272 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών αυξήθηκε θεαματικά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και διαμορφώθηκε στα 147,254 εκατ. ευρώ, από 62,503 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδος.

Η απειλή της ύφεσης προκαλεί πιέσεις στα ομόλογα

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι ρευστοποιήσεις στην αγορά ομολόγων με αποτέλεσμα οι τιμές να υποχωρήσουν περαιτέρω και οι αποδόσεις να σημειώσουν άνοδο.

Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετους ομολόγου κυμαίνονταν στο 1.32% από 1,22% χθες του 5ετους στο 0,52% από 0,47% και του 15ετούς το 1,79% από 1,74%.

Η επερχόμενη επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης των οικονομιών της ευρωζώνης εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού προκαλεί ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα των πιο ευάλωτων κρατών, ευνοώντας ταυτόχρονα τα ομόλογα της Γερμανίας.

Η HSBC σε σημερινή της ανάλυση προεξοφλεί ότι το πρώτο τρίμηνο του 2020 η οικονομία της ευρωζώνης στο σύνολο της θα εμφανίσει αρνητικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ. Η ανάλυση στηρίζεται στο ότι οι τομείς που θα πληγούν περισσότερο, όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές, συμβάλλουν σε ποσοστό 13% στο ΑΕΠ της περιοχής. Η μείωση του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο, εκτιμά η HSBC, δύσκολα θα υπερκαλυφθεί ακόμη και αν στα επόμενα τρίμηνα η οικονομία εμφανίσει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ειδικότερα δε για χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία ένα ακόμη έτος μείωσης για το ΑΕΠ τους σηματοδοτεί την ένταξη τους σε υφεσιακό κύκλο.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος εκδηλώθηκαν και σήμερα εκτεταμένες ρευστοποιήσεις καθώς από τις συναλλαγές των 116 εκατ. ευρώ που καταγράφηκαν , τα 94 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 1,31%, από 1,18% χθες, έναντι -0,62% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 1,93% από 1,74%.

Στην αγορά συναλλάγματος σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0956 δολ. από 1,0952 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Οι προσδοκίες των επενδυτών για άμεση μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ από την Fed επηρεάζουν αρνητικά το δολάριο. Από την άλλη πλευρά, στην ευρωζώνη η εκτίμηση ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα λάβουν τα κατάλληλα δημοσιονομικά μέτρα για να στηρίξουν την οικονομία, μετά και από σχετική δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, στηρίζει το ευρώ. Επίσης, ευνοϊκά ήταν για το ευρώ τα καλύτερα των εκτιμώμενων στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για την οικονομική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0977 δολ.

Υποχωρεί τη τιμή του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί περαιτέρω σήμερα, μετά το άνοιγμα των αμερικανικών χρηματιστηρίων, υπό την πίεση της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού και τις ανησυχίες ότι θα οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση στην παγκόσμια ζήτηση του μαύρου χρυσού.

Γύρω στις 18.25, το αμερικανικό αργό (WTI) παράδοσης Απριλίου υποχωρούσε κατά 6,01%, στα 44,26 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα είχε πέσει ακόμη και στα 43,85 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Δεκεμβρίου 2018.

Το Μπρεντ της Μαύρης Θάλασσας βρίσκεται σήμερα στα 50,32 δολάρια το βαρέλι, χάνοντας 3,58% σε σύγκριση με το κλείσιμο της Πέμπτης.

Επιπτώσεις

Πέντε Ρώσοι μεγιστάνες είχαν απώλειες 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια μέρα εξαιτίας του κοροναϊού, όπως γράφει η ρωσική έκδοση του αμερικανικού περιοδικού Forbes.

Μειώσεις δρομολογίων και εξοικονόμηση δαπανών ανακοινώνουν οι αεροπορικές εταιρείες λόγω μείωσης της ζήτησης.

Ακυρώθηκε η διεθνής έκθεση πολυτελών ρολογιών «Watches and Wonders Geneva» λόγω του κοροναϊού.

Μεγάλο πλήγμα υπέστη η αυτοκινητοβιομηχανία από την ακύρωση της 90ης Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου της Γενεύης, γιατί οι μάρκες έχασαν την δημοσιότητα που περίμεναν να πάρουν από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Περισσότεροι από 160 εκθέτες είχαν προγραμματιστεί να αναδείξουν τα αυτοκίνητα και τις υπηρεσίες τους κατά την 90η Έκθεση της Γενεύης, η οποία επρόκειτο να ανοίξει για το κοινό στις 5 Μαρτίου και θα διαρκούσε μέχρι τις 15 Μαρτίου. Η BMW και η Mercedes-Benz, δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιήσουν το livestream για να παρουσιάσουν το BMW Concept i4 και την ανανεωμένη Mercedes E Class, αναφέρει το Reuters.

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.grΠηγή: ert.gr