Η αύξηση των διεθνών τιμών σε μια σειρά από πρώτες ύλες για βασικά προϊόντα και υπηρεσίες έχει αγγίξει διψήφια ποσοστά. Σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους του ναυτιλιακού ναύλου για τις μεταφορές – κυρίως κοντέϊνερς – δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα και πληθωριστικές τάσεις διεθνώς. Η έλλειψη πρώτων υλών και η καθυστέρηση μεταφοράς τους, λόγω της αύξησης του κόστους, έχει ως αποτέλεσμα η Ευρώπη να αντιμετωπίζει σοκ στις τιμές ενέργειας, με το κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας να ανέρχεται πλέον σε επίπεδα ρεκόρ.

Πρόκειται για πολύπλοκο θέμα που περιλαμβάνει και γεωπολιτικές εξελίξεις και διπλωματικά θέματα. Οι αυξανόμενες τιμές τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και απειλούν να ανακόψουν την οικονομική ανάκαμψη, καθώς οι βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας από λιπάσματα έως χάλυβα μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν την παραγωγή.

Οι τιμές καταγράφουν ράλι ανόδου, παρόλο που είναι ακόμα καλοκαίρι, περίοδος, δηλαδή, κατά την οποία η ζήτηση είναι συνήθως χαμηλή, προδιαθέτοντας για έναν δύσκολο χειμώνα.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αυξάνουν τις τιμές για τους καταναλωτές, ενώ την ίδια στιγμή επιβάλλονται ανατιμήσεις σε όλα τα είδη και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης, από τα τρόφιμα έως το κόστος μεταφοράς.

Στη δίνη των ανατιμήσεων είναι οι οικονομίες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές. Όπως ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών στις δηλώσεις του νωρίτερα, η Ελλάδα θα προχωρήσει προσεκτικά και έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr