Τις προκλήσεις συνεχίζει η Άγκυρα λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη φιέστα στα περίκλειστα Βαρώσια. Ο Νίκος Αναστασιάδης έστειλε μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες με τη φράση: «Επαγρυπνούμε, παρακολουθούμε και θα αντιδράσουμε ανάλογα με το τι θα εξαγγείλει ο Τούρκος πρόεδρος κατά την παρουσία του στα κατεχόμενα».

Με περιφρόνηση προς τις σοβαρότατες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας προς την Άγκυρα να ακυρώσει τις αποφάσεις για τα Βαρώσια, το κατοχικό καθεστώς στην Κύπρο συνεχίζει τις πυρετώδεις προετοιμασίες υποδοχής του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της 47ης επετείου της Τουρκικής εισβολής στην Μεγαλόνησο.

Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά τις τουρκικές κινήσεις και διαμηνύει ότι θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια.

«Επαγρυπνούμε, παρακολουθούμε και θα αντιδράσουμε ανάλογα με το τι θα εξαγγείλει ο Τούρκος Πρόεδρος κατά την παρουσία του στα κατεχόμενα» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Κατακραυγή και από την Ουάσιγκτον για τους τουρκικούς χειρισμούς στην Κύπρο. Επιστολή καταπέλτη κατά των τουρκικών χειρισμών στην Αμμόχωστο απέστειλαν προς τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ με τους γερουσιαστές Κρις Βαν Χόλεν, Μάρκο Ρούμπιο και άλλους 11 Γερουσιαστές.

«Σας παροτρύνουμε να συνεργαστείτε με την ΕΕ για να καταστήσετε σαφές εκ των προτέρων ότι κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να υποστηρίξει την επαναλειτουργία ή το άνοιγμα των Βαρωσίων θα αντιμετωπιστεί με πολυμερείς κυρώσεις», αναφέρουν στην επιστολή τους οι Γερουσιαστές.

Η Ελλάδα βελτιώνει συνεχώς την διεθνή εικόνα της ως η βασική δύναμη σταθερότητας στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, δηλώνει από την έκθεση DEFEA ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Με ρητή αναφορά στην ανάγκη αποκήρυξης κάθε μεθόδου εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ρεύματος από τρίτες χώρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την Λιθουανή ομόλογό του. Η χώρα της βρίσκεται στην δίνη μεταναστευτικού κύματος από την Λευκορωσία, ανάλογου με την υβριδική στον Έβρο τον Φεβρουάριο του 2020.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα είναι δεσμευμένη να προστατεύει τα σύνορά της, που είναι και τα ευρωπαϊκά σύνορα, σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και αυτό περιλαμβάνει τις εισβολές μέσω θάλασσας που είναι επικίνδυνες» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Υπάρχει ολόκληρη η υποδομή, όχι μόνον εγκληματίες αλλά επίσης κρατικοί θεσμοί, που μετέχουν στη διοργάνωση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς την Λιθουανία», υπογράμμισε από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Ινγκρίντα Σιμονάιτε.

Στην κατεύθυνση ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας συμβάλλει και η αναγέννηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, μετά την ολοκλήρωση της πλειοδοτικής διαδικασίας. Την ικανοποίησή του, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, κατά την συνάντηση που είχε με τον πλειοδότη εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

www.ertnews.grΠηγή ert.gr