Ανταλλαγή πολιτικών πυρών με αφορμή την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (video)

Ανεβαίνει κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο με αφορμή την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ κατά την οποία εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει  αντίδραση από τους δανειστές για τα εξαγγελθέντα κυβερνητικά μέτρα.

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Η Επόμενη Μέρα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε πως ο Πρωθυπουργός παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί κατά το δοκούν τον πέρα του 3,5% δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, όπως προβλέπει η συμφωνία με τους θεσμούς.

Ο κ. Τζανακόπουλος καταλόγισε στρατηγική αμηχανία στη ΝΔ για την κριτική της στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, επικαλούμενος και δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, που όπως είπε, τις αποτίμησαν θετικά. «Περάσαμε σε περίοδο λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης που θα επιφέρει περισσότερα αναπτυξιακά αποτελέσματα στο μέλλον. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εκμοντερνισμού του κράτους που δημιούργησαν οι παλιότερες κυβερνήσεις. Διορθώνουμε τις αδικίες που δημιούργησε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου» είπε και σημείωσε ότι οι σχετικές ρυθμίσεις θα έρθουν σύντομα στη Βουλή και οι πολιτικές δυνάμεις θα κληθούν να απαντήσουν αν συμφωνούν ή όχι. Παράλληλα, τόνισε πως το πακέτο των μέτρων που παρουσίασε ο πρωθυπουργός είναι απολύτως κοστολογημένο.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, επίσης προσκεκλημένος στην ίδια εκπομπή της ΕΡΤ, απαντώντας στο ερώτημα αν το κόμμα του θα ψηφίσει τα μέτρα, είπε θα υπάρξει τοποθέτηση  όταν αυτά έρθουν στη Βουλή και πως για τον ΕΝΦΙΑ θα κατατεθεί εκ μέρους της ΝΔ, νέα τροπολογία. Πρόσθεσε ωστόσο ότι τα μέτρα είναι αντιφατικά μεταξύ τους και δείχνουν τον αλλοπρόσαλλο χαρακτήρα της κυβέρνησης.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση «έχει μια προφανή χρονοκαθυστέρηση σε σχέση με το πώς παρακολουθεί την οικονομία και τον κόσμο» και πρόσθεσε: «Σε δύο – τρία χρόνια θα συνομολογήσουν αυταπάτη σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό».

Η αντιπαράθεση είχε ξεκινήσει νωρίτερα, στον απόηχο της αποστροφής του Πρωθυπουργού ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να επιβάλει ένα ασφαλιστικό σύστημα τύπου Πινοσέτ στην Ελλάδα και πως οι θέσεις της ΝΔ ταυτίζονται με του ΔΝΤ, με το Μαξίμου να μιλά για έκδηλο πανικό της ΝΔ, με αφορμή τη δήλωση της εκπροσώπου τύπου της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη ότι ο Πρωθυπουργός είναι «αδιόρθωτα ψεύτης και επικίνδυνος».

«Εγώ βλέπω μια αλλοπρόσαλλη και αντιφατική κριτική κυρίως εκ μέρους της Ν.Δ. Από τη μια προετοίμαζε το έδαφος και καταγγέλλει παροχολογίες και από την άλλη, την ίδια στιγμή, ξανακαταγγέλλει την κυβέρνηση η οποία θα πάει να εφαρμόσει σκληρά μέτρα λιτότητας, ψηφισμένα από τα προηγούμενα χρόνια όπως οι συντάξεις, αφορολόγητο κλπ. Δεν πάνε και τα δύο μαζί» είχε δηλώσει στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Πάνος Σκουρλέτης.

Το δικό του αυστηρό μήνυμα για την τήρηση των συμφωνηθέντων έστειλε στην Αθήνα ο Διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. «Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ υπομονετικός πιστωτής. Μπορούμε, όμως, να σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφασίσθηκαν για την Ελλάδα, αν τα προγράμματα προσαρμογής δεν συνεχισθούν, όπως έχει συμφωνηθεί. Είμαι αισιόδοξος μετά τις πιο πρόσφατες συζητήσεις μου με τον πρωθυπουργό Τσίπρα», είπε σε αυστριακή εφημερίδα.

«Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα βγαίνοντας από τα μνημόνια, το επόμενο είναι να μπει η οικονομία σε πραγματική τροχιά ανάπτυξης», δήλωσε σε συνέντευξη  στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος.

Στη ΔΕΘ οριοθετήθηκε μία νέα σελίδα για τη χώρα  τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας στον REAL FM. «Δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο από αυτά που εξαγγέλθηκαν που μπορεί να πει κανείς ότι δεν έχει μεγάλη σημασία για την κοινωνία μας και για συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες που βρέθηκαν σε αδυναμία. Δεν υπάρχει κάτι επιπλέον που να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα και να παραπέμπει σε παροχολογία» είπε.

«Το πρώτο βήμα για τη σταδιακή απεμπλοκή της Ελλάδας από τα μνημονιακά δεσμά έγινε από τη Θεσσαλονίκη, με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού που σηματοδοτούν μια σειρά ελαφρύνσεων στις επιχειρήσεις που, αν συνεχιστούν, θα δώσουν μια νέα ώθηση στην ελληνική αγορά και την οικονομία» δηλωσε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Πηγή ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, Βίντεο Γ. Φασουλάς

www.ert.grΠηγή ert.gr