Ανοίγει ο δρόμος για κοινωνικές παροχές – Τι δείχνει η έκθεση της Κομισιόν

Την θετική επίδοση της ελληνικής οικονομίας αναγνωρίζει σε έκθεσή της η Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία όχι μόνο επιτυγχάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2019, αλλά υπάρχει και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, με ενδεχόμενη αύξηση του πλεονάσματος σε 3,8%.

Αυτό σημαίνει πως υπάρχει ένα «μαξιλάρι» περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ, που θα αποτελέσει την «πηγή» του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος.

Την Πέμπτη το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας θα παρουσιάσει το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στην βουλή. Όπως αναμένεται, θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019.

Οι τελικές ανακοινώσεις για την έκταση του κοινωνικού μερίσματος αλλά και το ποιοί θα είναι οι αποδέκτες του, θα γίνουν στο προσεχές χρονικό διάστημα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

Οι δικαιούχοι θα προέρχονται από τις ομάδες με τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα, ενώ όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, στόχος είναι να μην δοθούν πολύ λίγα χρήματα σε πάρα πολλούς αλλά να εντοπιστούν οι κοινωνικές ομάδες που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη, προκειμένου η ενίσχυση να είναι ουσιαστική.

Οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης αποτελούν ομάδες που ενδέχεται να ωφεληθούν από την υπέρβαση του στόχου για το πλεόνασμα.

Τα χρήματα πρέπει σε κάθε περίπτωση να δοθούν ως την 31η Δεκεμβρίου, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς της δαπάνης στο νέο οικονομικό έτος.

www.ert.grΠηγή ert.gr