«Ανθρωπιστική κρίση» στην κεντρική Μεσόγειο με εκατοντάδες εγκλωβισμένους μετανάστες, καταγγέλει η SOS Μεσόγειος

Η οργάνωση SOS Μεσόγειος εκτίμησε σήμερα ότι η ανθρωπιστική κρίση στην κεντρικη Μεσόγειο, όπου 425 μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι αυτή τη στιγμή έξω από τα χωρικά ύδατα της Μάλτας, «επιδεινώνεται και  εξελίσσεται σε  ένα σπιράλ χάους και θανάτου».

Η οργάνωση αυτή ζητεί σε ανακοίνωσή της οι διασωθέντες μετανάστες να αποβιβαστούν «αμέσως σε ασφαλές μέρος» και καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες «να επαναφέρουν ένα συντονισμένο μηχανισμό μετεγκατάστασης των ανθρώπων που διασώζονται στην κεντρική Μεσόγειο».

«Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν μια επιχείρηση διάσωσης στη θάλασσα, ολοκληρωμένη και αποτελεσματική, που θα κατευθύνεται από τα κράτη, που θα σέβεται το δίκαιο της θάλασσας και θα σώζει ζωές”, τόνισε η SOS Μεσόγειος, επισημαίνοντας ότι στην κεντρική Μεσόγειο εξελίσσεται ένα σπιράλ χάους και θανάτου».

Σύμφωνα με την οργάνωση, 425 μετανάστες είναι αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένοι έξω από τα χωρικά ύδατα της Μάλτας σε τέσσερα ιδιωτικά κρουαζιερόπλοια τα οποία έχει μισθώσει η κυβέρνηση της Μάλτας.

«Αντί να αποβιβαστούν σε ασφαλές μέρος, όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο, οι διασωθέντες αυτοί χρησιμοποιούνται για σκοπούς πολιτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η οποία, παρά την επείγουσα κατάσταση, δεν έχει προτείνει ουσιαστικά καμία συντονισμένη λύση για τη μετεγκατάστασή τους»  επισημαίνει η οργάνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η Μάλτα είναι αντιμέτωπη με ένα κύμα αφίξεων μεταναστών, κυρίως από τη Λιβύη και  σχεδόν 1.400 άνθρωποι έχουν φτάσει στη χώρα από τις αρχές του έτους ( αύξηση 438% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι) σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας η οποία ζητεί «την αλληλεγγύη της Ευρώπης».

Η Μάλτα και η Ιταλία έκλεισαν στις αρχές Απριλίου τα λιμάνια τους εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και από τις αρχές Μαΐου οι οργανώσεις αρωγής έχουν σταματήσει τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο.

Στις 22 Μαΐου το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) είχε ζητήσει από τη Μάλτα να επιτρέψει «αμέσως» την αποβίβαση περισσότερων από 160 μεταναστών που ήταν εγκλωβισμένοι στη Μεσόγειο.

Η SOS Μεσόγειος ανακοίνωσε σήμερα ότι «θα επαναλάβει τις επιχειρήσεις της διάσωσης» με το πλοίο Ocean Viking «το συντομότερο δυνατό».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.grΠηγή: ert.gr