Ένα συμβολικό βήμα στην κατεύθυνση μείωσης των αγορών ομολόγων, αναμένεται να ανακοινώσει μετά τις 2 το μεσημέρι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την ώρα οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης παρέμεναν σήμερα κοντά στα υψηλά επίπεδα οκτώ εβδομάδων, αν και σημείωσαν ελαφρά πτώση.

Η ΕΚΤ θα καθορίσει τον ρυθμό των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματός της (PEPP) στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters αναμένεται η μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων να είναι μικρή και να πέσει από 80 στα 70 δισ. ευρώ  με τον ρυθμό τους να παραμένει ιστορικά υψηλός.

Οι αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης βρίσκονται σε εγρήγορση μετά την αναστάτωσή τους την περασμένη εβδομάδα από δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ υπέρ μίας πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής.

Το διακύβευμα της σημερινής συνεδρίασης έχει αυξηθεί σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης και τις χαλαρές χρηματοπιστωτικές συνθήκες καθώς οι προσαρμοσμένες με τον πληθωρισμό αποδόσεις των ομολόγων κινούνται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η προσοχή των επενδυτών θα επικεντρωθεί και στις νέες οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ (για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό), οι οποίες αναμένεται να αναθεωρηθούν ανοδικά.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν την επιβράδυνση των αγορών στο πλαίσιο του PEPP ως κατά βάση τεχνική προσαρμογή, δεδομένου ότι με βάση το μέγεθος του προγράμματος (1,85 τρισ. ευρώ) η ΕΚΤ δεν θα μπορεί, ούτως ή άλλως, να αγοράζει πάνω από 73 δισ. ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την UniCredit.

Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων διαμορφώθηκε νωρίτερα στο -0,32% ενώ των ιταλικών 10ετών τίτλων στο 0,76%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr