Ανακοινώνονται οι πρώτες επεκτάσεις κλαδικών συμβάσεων – Συνεδριάζει το ΑΣΕ

Οι πρώτες επεκτάσεις κλαδικών συμβάσεων εργασίας   αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν σήμερα Παρασκευή  στη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ). Η επέκταση των συμβάσεων αφορά νευραλγικούς τομείς της οικονομίας  όπως στον τουρισμό, στην ναυτιλία και στις τράπεζες.

Στον τουρισμό όπου πάνω από το 30% των εργαζομένων δεν καλύπτεται αυτή τη στιγμή από τη σύμβαση που έχει υπογράψει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό με την εργοδοσία του κλάδου.

Στον τραπεζικό τομέα η κλαδική των τραπεζοϋπαλλήλων καλύπτει αυτή τη στιγμή περίπου το 70% των εργαζομένων και η επέκτασή της θα καλύψει εργαζόμενους σε περιφερειακές ή άλλες τράπεζες,

Στη ναυτιλία και άλλους κλάδους που έχουν συμβάσεις εν ισχύ αυτή τη στιγμή, αεροπορικές εταιρείες, μεταλλεία, καπνοβιομηχανία, τσιμεντοβιομηχανία κ.α..

Από αυτή τη διαδικασία αναμένεται να επωφεληθούν, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι. Η υπουργός Εργασίας Έφη.Αχτσιόγλου έχει αναφέρει οτι καλύπτονται περισσοτεροι απο 77.000 εργαζόμενοι καθώς, όπως είπε, η  επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, έχει ήδη νομοθετηθεί από την κυβέρνηση και τέθηκε σε ισχύ με το τέλος του μνημονίου.

Μέσω των επεκτάσεων αυτών αλλά και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, η οποία επίσης επανήλθε μετά την έξοδο από τα μνημόνια και απαγορεύει σε μια ατομική ή μια επιχειρησιακή σύμβαση να καθορίζει χειρότερους μισθούς και όρους εργασίας από τη συλλογική σύμβαση του κλάδου, χιλιάδες εργαζόμενοι αναμένεται να δουν άμεση βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους.

Σήμερα, βρίσκονται συνολικά σε ισχύ 37 ΣΣΕ (οι περισσότερες εξ’ αυτών είναι κλαδικές ενώ 13 είναι ομοιοεπαγγελματικές. Μετά το πρώτο «κύμα» των επεκτάσεων, οι κλάδοι στους οποίους θα επικρατήσει η «κανονικότητα» των συμβάσεων θα απασχολούν συνολικά περίπου το 15% του εργατικού δυναμικού της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.grΠηγή ert.gr