Αναζητείται κοινός τόπος για τα διαδικαστικά των εκλογών στην Κεντροαριστερά (video)

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα διαδικαστικά και το πότε τελικά θα γίνει η εκλογή της ηγεσίας για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς. Να τελειώσουμε με τα διαδικαστικά μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οι εκλογές πρέπει να γίνουν στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει, είπε η Φώφη Γεννηματά, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να αφήνει αιχμές για τη στάση της αναφορικά με την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Τον κίνδυνο να επικρατήσει εσωστρέφεια και απογοήτευση επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Γάτσιος. «Η εκλογή αρχηγού πρέπει να γίνει στις 5 Νοεμβρίου» υποστήριξε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμός Σκάϊ, η Φώφη Γεννηματά είπε ότι θα πρέπει να τελειώνουμε με την εσωστρέφεια τονίζοντας ότι «οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει», ενώ όσο αφορά την ίδια είπε ότι ζητάει καθαρή εντολή στις 5 Νοεμβρίου, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα συμμετοχής.

Αιχμές για τη στάση της Φώφης Γεννηματά άφησε από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται, ο Σταύρος Θεοδωράκης και την προκάλεσε να απαντήσει αν δέχεται, ή όχι, την ηλεκτρονική ψηφοφορία.

«Είμαι στις Βρυξέλλες για συναντήσεις και μια ομιλία. Πριν από λίγο, εδώ στην είσοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μια ομάδα νέων επιστημόνων με ρώτησε αν θα μπορεί να ψηφίσει για τον αρχηγό του νέου προοδευτικού κινήματος. Ακούστε, γιατί δε θέλω να υποκρίνομαι. Κάποιοι μεθοδικά σαμποτάρουν την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Έχουν μάθει να εμπιστεύονται μόνο τους κομματικούς μηχανισμούς. Εγώ όμως θα επιμείνω και καλώ τους άλλους υποψήφιους να είναι ξεκάθαροι. Όχι «ναι μεν, αλλά». Η τεχνολογία το επιτρέπει. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ιδιαίτερα απευθύνομαι στην κυρία Γεννηματά. Θα πρέπει να αποφασίσει: θα τολμήσει ή θα κάνει πίσω; Το νέο προοδευτικό Κίνημα για να είναι μεγάλο, για να είναι δυνατό, θα πρέπει να το ψηφίσουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Οι φίλοι μας. Ό,τι άλλο θα είναι λάθος» δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης.

Τον κίνδυνο να επικρατήσει εσωστρέφεια και απογοήτευση επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Γάτσιος, υποψήφιος για την ηγεσία του νέου ενιαίου φορέα της προοδευτικής παράταξης, επικαλούμενος, σε δήλωσή του «τα διάφορα ‘διαδικαστικά’ θέματα που έχουν προκύψει ενώπιον της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας».

«Η εσωστρέφεια και απογοήτευση δεν προέρχονται από την τυχόν χρονική μετάθεση των εκλογών για τεχνικούς λόγους, αλλά από τη διαρκή ενασχόληση με διαδικαστικού τύπου ζητήματα» αναφέρει και δηλώνει ότι είναι υπέρ της ευρύτερης δυνατής συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία, εκφράζοντας την στήριξή του στο έργο του Νίκου Αλιβιζάτου.

«Χρειάζεται όμως να μπούμε στην ουσία της πολιτικής και αυτής της δημοκρατικής πολιτικής διαδικασίας: τι προτείνουμε για τη χώρα και την έξοδό της από την κρίση και τι νέο πολιτικό κίνημα, εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Παράταξης, χρειαζόμαστε.
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν νέο πολιτικό φορέα απαλλαγμένο από την κομματική αυτοαναφορικότητα του παρελθόντος, η οποία είναι αυτό που αποκόπτει την πολιτική από τα πιο υγιή και δημιουργικά τμήματα της κοινωνίας» τονίζει ο κ. Γάτσιος, επαναλαμβάνοντας ότι θα τιμήσει την εντολή που πήρε από τους χιλιάδες πολίτες που στήριξαν την υποψηφιότητά του για τη δημιουργία ενός νέου, εθνικού, δημοκρατικού κόμματος, καταλύτη της εξόδου της Ελλάδας από την πολύπλευρη κρίση.

«Η διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας εξ αποστάσεως χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να μην προχωρήσει η διαδικασία στις 5 Νοεμβρίου» δήλωσε ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, προσθέτοντας ότι τυχόν αλλαγή της ημερομηνίας θα απαξιώσει την διαδικασία και δεν θα επιτευχθεί ο κοινός στόχος, να μεγαλώσει η παράταξη.
«Η εξ αποστάσεως ψηφοφορία έχει γίνει το νέο «ευαγγέλιο» για πολλούς που επαναφέρουν μία ατέρμονη συζήτηση, λες και αυτό είναι το μεγάλο θέμα που απασχολεί τους νέους ανθρώπους και όχι οι προτάσεις μας για το πώς θα βρουν δουλειά σήμερα. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή μειώνει τις κάλπες από 1.000 σε 600, με λιγότερες κάλπες στην περιφέρεια και περισσότερες στα αστικά κέντρα, γεγονός απαράδεκτο» τόισε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Λίνα Μπεθάνη


Δείτε εδώ: Αναζητείται κοινός τόπος για τα διαδικαστικά των εκλογών στην Κεντροαριστερά (video)