Αναβαθμίζονται σε VIPER τα 84 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας

Την Πέμπτη απογειώνεται το πρώτο F-16 VIPER της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, με προορισμό της ΗΠΑ.

Η τεχνολογική βεντάλια της Πολεμικής Αεροπορίας έχει ανοίξει για τα καλά, κοιτάζοντας αποκλειστικά το μέλλον ώστε να μπορεί ν’ ανταπεξέλθει στις σύγχρονες προκλήσεις που αναδύονται στην περιοχή.

Η ραχοκοκαλιά της Πολεμικής Αεροπορίας είναι τα F-16 και η απόφαση για την αναβάθμισή τους στην τελευταία τους εξέλιξη είναι πολύ σημαντική.

Τα Ραντάρ AESA, είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι της αναβάθμισης που δίνει τη δυνατότητα στον ιπτάμενο να βλέπει στόχους σε ξηρά και αέρα.

Στην αναβάθμιση περιλαμβάνονται και τα «έξυπνα» όπλα για επιχειρήσεις κρούσης, πολύ προηγμένα όπλα που επιτρέπουν στον ιπτάμενο να εξαπολύει επίθεση από αποστάσεις ασφαλείας για τον ίδιον και το μαχητικό.

Επίσης, θα γίνεται ανταλλαγή πληροφοριών μέσω συστημάτων και σε άλλα μέσα των ενόπλων δυνάμεων, αρκεί κι εκείνα να διαθέτουν το λεγόμενο link 16.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2027.

Το ένα F-16 φεύγει και το επόμενο από την 340 Μοίρα μπήκε την Τρίτη στο υπόστεγο της ΕΑΒ ώστε να γίνουν σε αυτό εργασίες, όπως και σε άλλα τρία. Αυτά τα F-16 θα είναι οι οδηγοί της γραμμή παραγωγής που θα ξεκινήσει μόλις το μαχητικό που θα βρίσκεται σε λίγες ημέρες στις ΗΠΑ θα πάρει την πιστοποίηση ως VIPER.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

www.ert.grΠηγή ert.gr