Αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας ο S&P

Στην αναβάθμιση της πιστοληπικής ικανότητας της χώρας, κατά μία βαθμίδα (σε ΒΒ- από Β+) προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor`s, γεγονός που, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, ενισχύει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Προβλέπεται μάλιστα ανάπτυξη 2,5 % την 3ετία 2019-2022.

«Αυτή η θετική εξέλιξη δείχνει ότι η οικονομία της χώρας κάνει ένα ακόμη βήμα για την επιστροφή της στην πλήρη κανονικότητα. Αποδεικνύει ότι η αξιοπιστία της χώρας, σταδιακά, ενισχύεται, ως αποτέλεσμα της σταθερής διακυβέρνησης και της υλοποίησης ενός συνεκτικού οικονομικού σχεδίου. Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να εργάζεται συστηµατικά, ώστε η χώρα, το συντομότερο δυνατό, να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα, μέσα από συνεχείς αναβαθμίσεις.Αναβαθμίσεις που θα έχουν πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία.Προχωρούμε, με σχέδιο και σταθερό βηματισμό, για τον εφοδιασμό της ελληνικής οικονομίας με όλα τα προαπαιτούμενα στοιχεία, ώστε να καταστεί δυνατή η ανασυγκρότηση και η αναπτυξιακή δυναμική της», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Νωρίτερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημείωσε και νέα υποχώρηση και έπεσε στο 1,20%, ενώ υπέρβαση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ εμφάνισε το πρωτογενές πλεόνασμα στο 9μηνο.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το διάστημα Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου ο προϋπολογισμός παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4.47 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι στόχου για 1.47 δισεκατομμύρια ευρώ. Η δημοσιονομική υπεραπόδοση οφείλεται στα αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ, πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών και φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Πηγή:ΕΡΤ

www.ert.grΠηγή: ert.gr