Αλλαγές στην Υγεία με επίσπευση διαδικασιών – έμφαση στην πρόληψη (video)

Μία από τις 10 νοµοθετικές παρεµβάσεις που θα προωθηθούν στη Βουλή τους επόµενους µήνες θα αφορά την Υγεία. Προέχουν οι ρυθμίσεις για την πρόληψη ασθενειών µε δωρεάν εξετάσεις και η επίσπευση των διαδικασιών για τις εξετάσεις των καρκινοπαθών.

Ένα από τα πρώτα δέκα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή από την κυβέρνηση είναι οι αλλαγές στην υγεία, οι οποίες προβλέπονται σαρωτικές. Οι βασικοί πυλώνες είναι:

  • Η πρόληψη, με ρυθμίσεις όπως η μάχη κατά του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, οι δωρεάν προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο και οι στοχευμένες παρεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας.
  • Η ποιότητα στην περίθαλψη, με σταδιακό περιορισμό στις ουρές στις δημόσιες δομές υγείας, εξασφάλιση ραντεβού με γιατρούς εντός 24ώρου και διανομή φαρμάκων για τους βαρέως πάσχοντες στο σπίτι.

Άμεσες θα είναι και οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων, κέντρων υγείας και λοιπών δομών με αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αλλά και με δημιουργία δομών μετα-νοσοκομειακής φροντίδας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Βασική θέση στην ατζέντα έχουν και οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στον τομέα του φαρμάκου, η ηγεσία του υπουργείου προτίθεται να αλλάξει τον τρόπο τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων, μετά τη σχετική διαβούλευση με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Σ. Αγορογιάννη

www.ert.grΠηγή ert.gr