Αιφνιδιαστική παράταση στη δίκη κατά του Ντ. Τραμπ

Mε αιφνιδιαστική κίνηση που ενδεχομένως να παρατείνει τη δίκη για εβδομάδες ή μήνες, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε με 55 ψήφους έναντι 45 την έναρξη διαδικασίας κατάθεσης μαρτύρων. Και οι δύο πλευρές διαβεβαίωναν ότι δεν θα χρειαστούν καταθέσεις, καθώς «τα στοιχεία επαρκούν». Με την απόφαση αυτή διαψεύστηκαν εκείνοι που δήλωναν ότι η δεύτερη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία ενδέχεται να ολοκληρωθεί ακόμη και σήμερα.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα ψηφίσει υπέρ της απαλλαγής του Ντόναλντ Τραμπ για την κατηγορία της «υποκίνησης σε εξέγερση», στέλνοντας σαφές μήνυμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του, λίγο πριν ξεκινήσει η σημερινή κρίσιμη ακροαματική διαδικασία.

Ο Μακόνελ εξήγησε ότι ενώ ως τώρα ήταν «ανοικτός σε ενδεχόμενη καταδίκη του Τραμπ, κατέληξε ότι η Γερουσία δεν έχει τη δικαιοδοσία να δικάσει πρώην πρόεδρο. «Δεδομένων αυτών των συμπερασμάτων, θα ψηφίσω υπέρ της απαλλαγής του», πρόσθεσε.

Με την επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους του Μακόνελ φαίνεται ότι εξανεμίζονται οι λιγοστές ελπίδες που είχαν οι Δημοκρατικοί να καταδικάσουν τον Τραμπ, αφού μοιάζει πλέον ακόμη πιο απίθανο να βρεθούν οι 17 ψήφοι που χρειάζονται από τους Ρεπουμπλικάνους ώστε να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 2/3 στη Γερουσία.

Πάντως οι Δημοκρατικοί κατήγοροι στη δίκη του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύουν να καλέσουν ως μάρτυρα τη Ρεπουμπλικανή βουλευτή Τζέιμι Χερέρα Μπάτλερ , μία από τους 10 βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που τον περασμένο μήνα ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του Τραμπ σε δίκη από τη Γερουσία. Η βουλευτής εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει λεπτομέρειες από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο τέως πρόεδρος με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τον Κέβιν Μακάρθι, κατά τη διάρκεια της εισβολής των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο. Ενώ οι βουλευτές κρύβονταν για να γλιτώσουν, ο Τραμπ φέρεται να απάντησε στον Μακάρθι, όταν εκείνος του ζήτησε τηλεφωνικά να καλέσει τους υποστηρικτές του να σταματήσουν τις βιαιοπραγίες: «Ε λοιπόν, Κέβιν, φαντάζομαι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο οργισμένοι από εσάς σε ό,τι αφορά τις εκλογές».

Ο Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμφθηκε δύο φορές και ο πρώτος που δικάζεται αφού έχει πλέον αποχωρήσει από το αξίωμα. Η ετυμηγορία θα κρίνει εάν τελικά ο πρώην πρόεδρος υποκίνησε την επίθεση των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, εν μέσω καταγγελιών για παρατυπίες στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Εάν κριθεί ένοχος, η Γερουσία μπορεί να ψηφίσει για να του απαγορεύσει να διεκδικήσει ξανά οποιοδήποτε ομοσπονδιακό αξίωμα.

www.ert.gr

Πηγή: ert.gr