Αιματηρές διαδηλώσεις στο Ιράν- Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ «βλέπει» ξένους εχθρούς

Κοινωνική έκρηξη, προκάλεσε η αύξηση της τιμής της βενζίνης στο Ιράν, όπου οι αρχές επιβεβαιώνουν τον θάνατο διαδηλωτή χωρίς να μιλούν για ακριβή αριθμό τραυματιών. Τονίζουν ωστόσο ότι έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 40 διαδηλωτές στο κεντρικό Ιράν, οι οποίοι κατηγορούνται για βανδαλισμό.

Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν υποκαταστήματα της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν και προχώρησαν σε αποκλεισμό κεντρικών δρόμων, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Χθες, η κυβέρνηση του Ιράν ανακοίνωσε αύξηση τουλάχιστον κατά 50% της τιμής της βενζίνης, που ήταν προηγουμένως στα 10.000 ριάλ, κάτω από 8 λεπτά του ευρώ. Τώρα καθορίστηκε στα 15.000 ριάλ για μέγιστη ποσότητα 60 λίτρων τον μήνα. Κάθε επιπλέον λίτρο θα κοστίζει 30.000 ριάλ (22 λεπτά του ευρώ).

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ τάχθηκε σήμερα υπέρ της αύξησης της τιμής της βενζίνης που προκάλεσε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, κατηγορώντας τους αντιπάλους της ισλαμικής δημοκρατίας και ξένους εχθρούς για «σαμποτάζ», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Δυστυχώς προκλήθηκαν κάποια προβλήματα, ένας αριθμός ανθρώπων έχασε τη ζωή του και κάποια κέντρα καταστράφηκαν», δήλωσε ο Χαμενεΐ.

Αξιωματούχοι δήλωσαν χθες ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην νοτιοανατολική πόλη Σιρτζάν, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρξαν αναφορές για αρκετούς ακόμα θανάτους καθώς η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν με διαδηλωτές στην Τεχεράνη και δεκάδες άλλες πόλεις.

Ο Χαμενεΐ δήλωσε ότι η αύξηση της τιμής της βενζίνης βασίστηκε σε γνώμες ειδικών και θα πρέπει να εφαρμοστεί αλλά κάλεσε τους αξιωματούχους να αποτρέψουν τις αυξήσεις στις τιμές άλλων προϊόντων, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει περιοριστεί με εντολή του ανώτατου συμβουλίου ασφαλείας,  ύστερα από δύο ημέρες διαδηλώσεων.

Ρεπορτάζ: Κάλλη Λέκκα
Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ

www.ert.gr

Πηγή: ert.gr