Αίας Σαλαμίνας: Συμπλήρωσε 90 χρόνια ζωής και δράσης

Με έμπνευση από το μυθικό ήρωα της Σαλαμίνας τον Αίαντα τον Τελαμώνιο, οι φίλαθλοι του νησιού το 1931, ίδρυσαν την ομάδα του Αία, εναρμονισμένοι πλήρως με το πνεύμα της εποχής, που οι ομάδες ιδρύονταν συνεχώς και το ποδόσφαιρο έμπαινε ορμητικά στο προσκήνιο και τις προτιμήσεις των φιλάθλων.

1932

Σιγά – σιγά είχε αρχίσει η σχετική επούλωση των δυσκολιών που είχαν φέρει οι συνεχείς πόλεμοι που για μία δεκαετία (Βαλκανικοί, Α’ Παγκόσμιος, εκστρατεία στην Κριμαία, Μικρασιατική καταστροφή) και η ζωή είχε ανάγκη και από τις χαρές της, όπως είναι και ο αθλητισμός. Οι κάτοικοι της Αθήνας και του Πειραιά «ανακάλυπταν» τη Σαλαμίνα ως σημαντικό θέρετρο της εποχής.

1938

Η επίσημη γενέθλια ημερομηνία είναι η 17 Φεβρουαρίου 1931, με αριθμό καταστατικού 632/1931 στο Πρωτοδικείο Πειραιά, αν και η προεργασία που πάντα προηγείται της τυπικής ίδρυσης πάει ακόμα πιο πίσω.

Το έτος 1931 μία ομάδα ανθρώπων που δέσποζε στην Κοινωνική ζωή της Σαλαμίνας αποφάσισαν να ιδρύσουν ποδοσφαιρικό Σύλλογο που του έδωσαν το όνομα του μυθικού βασιλιά της Σαλαμίνας «Ο ΑΙΑΣ».

15-6-1932 ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ

Διαβάστε-όλο-το-καταστατικό-της-ίδρυσης.pdf

Πρώτος Πρόεδρος Συλλόγου αναλαμβάνει ο Δημήτριος Τρικαλίτης, και πρώτος Γεν. Γραμματέας αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Σοφράς.
Διοικητικό Συμβούλιο: Α. Σακελλαρίου, Π. Φραγκούλης, Ι. Κόρρος, Ε. Μπινιάρης, Π. Κουλούρης, Ε. Καπετάνιος, Χαρ. Πάλλας, Δ. Μπιουζής, Σ. Κοφινάς, Κ. Μπόγρης.

Από την ίδρυσή του ο σύλλογος αποτελεί ζωντανό τμήμα του Κοινωνικού ιστού του νησιού.

13-6-1933 ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ

Για πολλά χρόνια έως τη μεταπολεμική περίοδο ο Αίας Σαλαμίνας έδινε αγώνες σαν ανεξάρτητο σωματείο, μη ενταγμένο σε επίσημες διοργανώσεις.

15-5-1940 εφημ.ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Στην περίοδο της κατοχής οι ποδοσφαιρικές Ομάδες της Σαλαμίνας αδρανούν, αλλά ο Αίας Σαλαμίνας «επέζησε» και αγωνίστηκε σε φιλικούς αγώνες μέχρι και τον Ιούνιο του 1940, με αποτελέσματα Αίας Σαλαμίνας – Κεραμικός Αθηνών 0-2, Ολυμπιακός Πειραιά – Αίας Σαλαμίνας 2 -0 & Αίας Σαλαμίνας – Εθνικός Περιστερίου 3-1. Μετά τον Ιούνιο 1940 διεκόπη κάθε αγωνιστική δραστηριότητα της ομάδας.

24-5-1940 εφημ. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Mετά την απελευθέρωση της χώρας κάθε σωματείο προσπαθεί να σταθεί όρθιο φτιάχνοντας γήπεδο και βρίσκοντας έμψυχο υλικό. Χρήματα δεν υπήρχαν για να συντηρηθούν οι Ομάδες, αλλά και να αγωνίζονται μακριά από την έδρα τους.

Στα μέσα του 1945 ο Αίας Σαλαμίνας ανασυγκροτείται σταδιακά και εντάσσονται στην ομάδα, σημαντικά ονόματα της ποδοσφαιρικής Σαλαμίνας.

1951

Την αγωνιστική περίοδο 1949 – 1950 ο σύλλογος μπαίνει σε επίσημες διοργανώσεις και πλέον έχει αναγνωριστεί από την ΕΠΟ.

8-2-1939-εφημ.ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
1948

Στη μακρά του πορεία ξεχωριστή στιγμή που έφερε τον Αίαντα και στη Β΄Εθνική, ήταν ο φιλικός αγώνας με τον Άγιαξ της Ολλανδίας το 1973. Η ολλανδική ομάδα που βρίσκονταν σε εποχή μεγάλης ακμής και διεθνούς αναγνώρισης (τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης), έπαιξε μπροστά σε 6.000 θεατές στο χωμάτινο τότε γήπεδο της Σαλαμίνας, επισκεπτόμενη τον τόπο από τον οποίο προήλθε το όνομά της και αντιμετώπιση τον Αίαντα της Ελλάδας. Ήταν 13 Ιουνίου του 1973 και ηττήθηκε με 0-2 με γκολ του Τζόνι Ρεπ. Ο Αίαντας στο ιστορικό αυτό παιχνίδι αγωνίστηκε με την εξής σύνθεση: Πέππας (87′ Βάγιας), Λεονταρίτης, Ψουρούκης (78′ Παυλάκης), Πιλάβης, Μπισμπινικάκης, Φραντζής, Χειράκης, Μπακούρος, Στασινόπουλος (59′ Φουρίκης) Παπαλεξάνδρου, Συράκης (85′ Βασιλάκης).

Άγιαξ 1973

Ο συμβολικός φιλικός αγώνας με τον F.C. Αjax Amsterdam

Τίτλοι Συλλόγου
• Πρωτάθλημα Γ’ Κατηγορίας ΕΠΣΠ: 1949-50, 1957-58,
• Πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας ΕΠΣΠ: 1950-51, 1951-52, 1958-59, 2013-14
• Πρωτάθλημα Α2 Κατηγορίας ΕΠΣΠ : 1953-54
• Πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας ΕΠΣΠ: 1962-63, 1964-65, 1975-76, 1979-80, 1990-91, 1998-99, 1999-00, 2001-02, 2019-20
• Πρωτάθλημα Δ’ Εθνικής Κατηγορίας: 1983-84 (Εθνικό ερασιτεχνικό), 2006-07
• Κύπελλο ΕΠΣΠ: 1990-91, 2006-07

Η ομάδα αγωνίζεται στο δημοτικό στάδιο Σαλαμίνας ενώ έχει προπονητικό κέντρο στο γήπεδο «Κόνσολας». Τα γραφεία του συλλόγου βρίσκονται στο Δημοτικό Κτήριο επί της Οδού Λεωφ. Φανερωμένης.

Aφοι Κουλουριώτη

Στον Αίαντα Σαλαμίνας έχει ανδρωθεί πλήθος ποδοσφαιριστών οι οποίοι αγωνίστηκαν αργότερα στις Εθνικές κατηγορίες. Κάποιοι εξ’ αυτών είναι οι: Παπαδημητρίου στην ΑΕΚ, Γιάννης Πιλάβης και Τάκης Λαλούσης στον Α.Ο. Αιγάλεω, Σταύρος Κουλουριώτης στην Προοδευτική, Χρήστος Ράπτης και Λάζαρος Μαγιάτης στον Εθνικό Πειραιώς, Βαγγέλης Ντάγκας στους Προοδευτική, Χαλκηδών Νηαρ Ηστ και Ατρόμητο Αθηνών, Γιώργος Σταμπουλής στους Ιωνικό Νίκαιας και Απόλλων Αθηνών, Βαγγέλης Πούτος στον Βύζαντα Μεγάρων.

διατελέσαντες πρόεδροι

Στη σημερινή εποχή στo τεχνικό επιτελείο του συλλόγου, οι δύο διοικητικοί παράγοντες που έχουν την γενική ευθύνη του ποδοσφαιρικού τμήματος, και είναι καθημερινά στο γήπεδο κοντά σε ποδοσφαιριστές και τεχνικό επιτελείο, για να λύνουν όλα τα προβλήματα. Γενικός Αρχηγός Μιχάλης Σκιαθίτης και Τεχνικός Διευθυντής Παναγιώτης Παπαδημητρίου.

Ο προπονητής Ευάγγελος Λαϊβεράς διακρίνεται για την μεγάλη του αγάπη για τον Σύλλογο αναφέρει πως:  «στον Αίαντα Σαλαμίνας πραγματοποίησα τα πρώτα ποδοσφαιρικά μου βήματα, είμαι Σαλαμίνιος και αγαπώ την ομάδα μου! Πάντα είμαι κοντά στον Σύλλογο, αρχικά ως ποδοσφαιριστής, στην συνέχεια ως διοικητικός παράγοντας, και μετέπειτα ως βοηθός προπονητή, και τέλος ο πρώτος προπονητής του συλλόγου μας. Οι χαρές που μου έχει δώσει η ομάδα μου πολλές, την υπηρετώ μέχρι και σήμερα πιστά, με όραμα να επιστρέψει ο Αίαντας στα ποδοσφαιρικά σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου, και να γνωρίσουμε όλοι μας τις δόξες του ένδοξου παρελθόντος του συλλόγου μας. Έχουμε κοντά μας πάντα τον φίλαθλο κόσμο μας, που όπου και αν αγωνιζόμαστε μας συμπαραστέκονται! Είμαι υπερήφανος που αποτελώ μέλος του ιστορικού Αίαντα Σαλαμίνας, και δηλώνω ότι θα είμαι πάντα κοντά στον σύλλογο!».

σύνδεσμος φιλάθλων

Ο ποδοσφαιριστής Βασίλης Βουτσινάς αρχηγός της ομάδας, δήλωσε: «Ο Αίας Σαλαμίνας είναι κομμάτι της ιστορίας της Σαλαμίνας!!! Όλοι οι ποδοσφαιριστές του συλλόγου κάνουμε ότι καλύτερο, ώστε να τους δίνουμε όσο περισσότερες χαρές γίνεται στους πιστούς μας φιλάθλους !!! Επί σειρά ετών συμμετέχω αγωνιζόμενος στον Σύλλογο, έχοντας κατακτήσει τίτλους και είμαι υπερήφανος που αποτελώ μέλος της οικογένειας του ιστορικού Αίαντα Σαλαμίνας. Στόχος μου η ομάδα μας να ανέβει όσο πιο ψηλά γίνετε στο ελληνικό ποδόσφαιρο!».

Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Ανδρέου, γενικός γραμματέας της ομάδας τονίζει πως: «Ο Αίας Σαλαμίνας αποτελεί για εμένα τρόπος ζωής. Η ομάδα μου έχει προσφέρει πολύ μεγάλες χαρές όλα αυτά τα χρόνια που «ζω» στον σύλλογο, αλλά και πίκρες… αφού ως γνωστόν όσοι ασχολούνται με διοικητικά συλλόγου έχουν να αντιμετωπίσουν και πολλές στεναχώριες, δυσκολίες, αντιξοότητες κ.λπ. αλλά όλα αυτά δεν με έχουν πτοήσει γενικά, και κοιτάω μπροστά, ασχολούμαι με την Ομάδα, εργάζομαι πολλές ώρες για την διοικητική λειτουργία του συλλόγου, και υπηρετώ πιστά τον Αίαντα Σαλαμίνας. Είμαι υπερήφανος που ανήκω στην μεγάλη οικογένεια του ιστορικού συλλόγου μας, έχοντας πάντα ως οδηγό το «είμαι πάντα κοντά στην ομάδα, στα δύσκολα και στα εύκολα, στις χαρές αλλά προπάντων στις λύπες! «.

Ο πρόεδρος Δημήτρης Μόγιας επισημαίνει: «Aισθάνομαι δέος με την συμμετοχή μου στα Διοικητικά του ιστορικού Αίαντα Σαλαμίνας, ειδικότερα τώρα που φέρω ένα βαρύ φορτίο, το να ηγούμαι ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, με τις όποιες δυσκολίες που υπάρχουν. Το Διοικητικό Συμβούλιο στελεχώνετε από ικανά μέλη που με την αγάπη τους στον Αίαντα προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στην ομάδα, και όλοι μαζί ξεπερνούμε κάθε δυσκολία. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κόσμο της Σαλαμίνας για την συνεχή του ηθική και οικονομική στήριξη προς την ομάδα μας, είναι πάντα δίπλα μας, και μας δίνουν ώθηση να προσφέρουμε τα απάντα για την ιδέα που λέγετε ΑΙΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ!».

Στην ακαδημία ποδοσφαίρου επικεφαλής είναι ο αντιπρόεδρος Περικλής Αλαΐσκας και έφοροι τα μέλη του Δ.Σ. Δημήτρης Παπαδημητρίου και Γεώργιος Παπαϊσιδώρου, ενώ προπονητής είναι ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής Παναγιώτης (Τάκης Παντέλης)

Τμήμα στίβου
Όπως αναφέρει ο σύλλογος: «Σκοπός μας είναι η ευρύτερη ανάπτυξη και διάδοση του Κλασικού Αθλητισμού στην Σαλαμίνα, δίνοντας τη δυνατότητα να γνωρίσουν όσο περισσότερα παιδιά γίνεται, τον Στίβο.
Επικεφαλής του Τμήματος Στίβου είναι ο Γεν. Γραμματέας Συλλόγου κ. Αλέκος Ανδρέου,Τεχνικός Διευθυντής ο Βαλκανιονίκης και πρώην Αθλητής του Ολυμπιακού Πειραιά κ. Ηλίας Νταβίδη, και Προπονήτρια η κα. Ελευθερία Σαρή«.

Έρευνα & επιμέλεια αφιερώματος: Νάσος Μπράτσος

Υ.Γ. ευχαριστούμε τον Γενικό Γραμματέα του Αίαντα Σαλαμίνας Αλέξανδρο Ανδρέου για τη βοήθειά του

Διαβάστε το ερχόμενο Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021:

Aπό το 1934 προσφορά στον αθλητισμό – Αθλητική Ένωση Χαλανδρίου

www.ert.grΠηγή ert.gr